Houslový virtuos Jaroslav Svěcený vystoupí v kostele svatého Jakuba v Metličanech

15. červen 2022

Ve studiu jsme  přivítali vzácného hosta. Na svůj nejbližší koncert v Novém Bydžově - Metličanech přišel naše posluchače pozvat houslový virtuos Jaroslav Svěcený.

Co vás  přivádí do Hradce Králové?

Samozřejmě maminka, v prvé řadě sem jedu domů. Jak se znovu rozjela sezona naplno, tak je toho teď hodně. Za poslední dva měsíce jsem najel 12 tisíc kilometrů. Ale stále mě to baví, tak je to dobré.

Nepřišel jste nás jen navštívit, ale také pozvat na svůj nejbližší koncert?

Rád bych vás posluchače ale hlavně pozval na svůj koncert, který bude příští středu 22.6. v Metličanech, v Novém Bydžově, v nádherném chrámu, který je zároveň galerií. Je tam nádherná akustika. Je to koncert, který je součástí oslav v Novém Bydžově, zároveň vítání léta. Budu tam poprvé hrát s klavíristkou, s Lucíí Thot, s kterou teď intenzivně koncertuji. A Mělo by to být hodně romantické, skladby hlavně z 19. století. Ale nejen to.

Máte ve svém repertoáru skladby, které vyloženě nemáte rád?

Já už jsem naštěstí ve věku a v situaci, že hraju už jen skladby, které mám oblíbené, už si to můžu dovolit. Už to není o tom, že musím zahrát něco na objednávku. Na druhou stranu, čím jsem starší, rád dávám do programu i věci, které nejsou tak známé, ale zase jsou to neuvěřitelně emočně silné věci. Mým oblíbencem je momentálně Johannes Brahms. S kolegyní budeme na podzim připravovat nahrávku Brahmsových sonát, tak na to se moc těším.

Jak se cítil při koncertování v Jižní Americe, odkud se teď vrátil? Jaké bylo tamní publikum? A kolik tam stojí benzín? Celý rozhovor Jakuba Schmidta s Jaroslavem Svěceným si poslechněte ze záznamu. 

 

autor: FRE
Spustit audio

Související