Houbový guláš z hlívy ústřičné. Zdravá dobrota, na které si určitě pochutnají nejen vegetariáni

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Guláš z hlívy
0:00
/
0:00

Víte, že guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou? Slovo je odvozeno z maďarského „gulya" (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš.

V původní maďarské verzi jde o hovězí (jak název napovídá) polévku, která není NIKDY zahušťována moukou. Uvařit si ale můžete i bezmasou variantu guláše!

Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které potřebuje a které prospívají i našemu organizmu. Příznivé účinky, které má hlíva ústřičná znali již před staletími staří Číňané.

Suroviny:
500 g hlívy ústřičné, 400 g cibule, 2 červené papriky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce mleté sladké papriky, špetka mletého kmínu, špetka mleté pálivé papriky, 1-2 stroužky česneku, 1 litr zeleninového vývaru, sůl a čerstvě mletý pepr, majoránka, 1-2 krajíce tmavého chleba na zahuštění

Postup:
Ve větším hrnci na oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli doměkka.
Jakmile zesklovatí přidejte všechno koření a krátce opečte.
A dobře míchejte - paprika má tendenci se připalovat a hořknout.
Pak přisypte nakrájené houby a krátce je opečte, přihoďte drcený česnek, zalijte vývarem, osolte a opepřete a promíchejte. Přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte asi 30 minut, dokud nebudou houby měkké. Asi po 15 minutách vaření přidejte ještě na proužky nakrájené papriky.
Když jsou houby i papriky měkké, zahustěte omáčku rozdrobeným chlebem - bez kůrky- a nechte na mírném plameni provařit tak dlouho, dokud se chléb v omáčce dokonale nevstřebá.
Nakonec přidejte majoránku podle vaší chuti, dolaďte chuť pepřem a solí.

Základem guláše vařeného u nás je cibule, která se smaží na sádle nebo rostlinném oleji. K tomu se přidá maso a mletá paprika, které se zpravidla orestují, pak se přidá rajčatový protlak a poté se vše zaleje, hovězím, příp. zvěřinovým vývarem či vodou a dusí do měkka.

02513335.jpeg

Guláš je jedno z nejoblíbenějších českých jídel. Pokud máte raději ostřejší, stačí přidat feferonku, nebo trochu pálivé papriky. Plný talíř voňavého guláše, k tomu kousek chleba a půllitr piva - už se vám sbíhají sliny?

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?