Houbový guláš z hlívy ústřičné. Zdravá dobrota, na které si určitě pochutnají nejen vegetariáni

Víte, že guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou? Slovo je odvozeno z maďarského „gulya" (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (výslovnost [gujáš]) a z toho dále české guláš.

V původní maďarské verzi jde o hovězí (jak název napovídá) polévku, která není NIKDY zahušťována moukou. Uvařit si ale můžete i bezmasou variantu guláše!

Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které potřebuje a které prospívají i našemu organizmu. Příznivé účinky, které má hlíva ústřičná znali již před staletími staří Číňané.

Suroviny:
500 g hlívy ústřičné, 400 g cibule, 2 červené papriky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce mleté sladké papriky, špetka mletého kmínu, špetka mleté pálivé papriky, 1-2 stroužky česneku, 1 litr zeleninového vývaru, sůl a čerstvě mletý pepr, majoránka, 1-2 krajíce tmavého chleba na zahuštění

Postup:
Ve větším hrnci na oleji opečte nadrobno nakrájenou cibuli doměkka.
Jakmile zesklovatí přidejte všechno koření a krátce opečte.
A dobře míchejte - paprika má tendenci se připalovat a hořknout.
Pak přisypte nakrájené houby a krátce je opečte, přihoďte drcený česnek, zalijte vývarem, osolte a opepřete a promíchejte. Přiveďte k varu, zmírněte teplotu a vařte asi 30 minut, dokud nebudou houby měkké. Asi po 15 minutách vaření přidejte ještě na proužky nakrájené papriky.
Když jsou houby i papriky měkké, zahustěte omáčku rozdrobeným chlebem - bez kůrky- a nechte na mírném plameni provařit tak dlouho, dokud se chléb v omáčce dokonale nevstřebá.
Nakonec přidejte majoránku podle vaší chuti, dolaďte chuť pepřem a solí.

Základem guláše vařeného u nás je cibule, která se smaží na sádle nebo rostlinném oleji. K tomu se přidá maso a mletá paprika, které se zpravidla orestují, pak se přidá rajčatový protlak a poté se vše zaleje, hovězím, příp. zvěřinovým vývarem či vodou a dusí do měkka.

02513335.jpeg

Guláš je jedno z nejoblíbenějších českých jídel. Pokud máte raději ostřejší, stačí přidat feferonku, nebo trochu pálivé papriky. Plný talíř voňavého guláše, k tomu kousek chleba a půllitr piva - už se vám sbíhají sliny?

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.