Houbařská sezóna v Královéhradeckém kraji rozhodně nekončí, roste ale bohužel také počet otrav
Houbařskou sezónu si v Královéhradeckém kraji může většina v uvozovkách „běžných" houbařů užít i v dalších dnech. Teploty s výjimkou hřebenů hor neklesaly ani v noci pod nulu, výhled počasí podle meteorologů slibuje nejméně deset dalších podobných dnů, a tak si dál můžeme nosit bohaté houbařské úlovky.
Čtěte také
Jsem v lese na Trutnovsku. Sice tu nacházím spoustu odřezků, ale také mnoho čerstvých hub, především hřiby hnědé. Nejsem ovšem v přírodě sám, podobné zkušenosti má i pan Petr. „Houby stále rostou, jsou tu hodně ryzce a hřiby. Těch tu bylo letos, tolik, co vůbec nepamatuji za posledních 45 let.“
Houbaři v Královéhradeckém kraji mají přitom štěstí, o podobných žních si mohou nechat v jiných regionech jen zdát.
Potvrzuje to mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové. „Teď jsem se vrátila například z Jeseníků, kde je to o poznání sušší než tady u nás ve východních Čechách a na Hradecku. Tady pořád ještě houby rostou. Ve velkém množství hřiby hnědé, můžete najít klouzky, kozáky i křemenáče.“
Čtěte také
„Vyrazily ale nyní i václavky, které si daly letos trochu na čas,“ říká s úsměvem Tereza Tejklová.
V lesích je v posledních dnech opravdu hodně houbařů. A hodně je bohužel také otrav houbami. „Odborníci z Toxigologického informačního centra hovoří už o více než 600 otravách v letošním roce. Což je už prakticky stejné množství otrav jako za celý loňský rok, takže jich je určitě mnohem víc než v minulých letech.“
Dávat pozor si musíme na různé druhy muchomůrek, čepičatku jehličnanovou, kterou si lidé často pletou s opěnkou měnlivou. Nebo na tepelně nedostatečně upravené václavky.
Čtěte také
Ještě minimálně deset následujících dnů by nemělo hrozit, že houby přemrznou. A protože v uplynulých dnech opět trochu zapršelo, dá se předpokládat, že růst hub zatím neskončí.
Řada houbařů mluví o nejlepší sezóně za poslední roky. Třeba právě pan Petr z Trutnovska. „Pravděpodobně to tak je. Přes léto to vypadalo slabě, ale ten podzim to vše dohnal a předehnal. Na zahradě mi vyrostl vatovec i bedly, píchavky i václavky. To už ani nesbírám, to bych pak ani nemusel do lesa.“
Podle mykoložky Terezy Tejklové začala už navíc růst i hlíva ústřičná a hojně se objevují i další druhy jedlých hub, především čirůvek.
Související
-
Rekordních 530 druhů hub obdivují návštěvníci výstavy v Muzeu východních Čech v Hradci Králové
Stovky druhů hub ze všech koutů východních Čech si teď můžou zájemci prohlédnout v královéhradeckém muzeu v rámci výstavy s názvem Houby živé, jedlé i jedovaté.
-
„Přemíra deště, stejně jako velké sucho, není pro růst hub ideální,“ říká mykoložka Tereza Tejklová
Houbařská sezóna v Královéhradeckém kraji pomalu začíná. Houby potřebují teplé a vlhké počasí a obojí poslední dny splňují.
-
Těšíte se na houbaření? Každá houba je jedlá, některá ale jen...
Radioporadna - Bc. Tereza Tejklová - mykologická poradna a jarní houby - každá houba je jedlá, některá však jen jednou - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Če...
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Landovský: Ukrajina systémy obrany potřebuje. Rusko bombarduje z 90 procent civilní a infrastrukturní cíle
-
Novinářka: Výjimka z migračního paktu pro Česko? Jde o pravidlo, Ukrajince si můžeme odečíst z nákladů
-
Symbolika je na Blízkém východě nejdůležitější, Izrael ani Írán nechtějí konflikt vyostřovat, míní expert
-
‚Naše cesty se rozdělují.‘ Andrej Babiš a Monika Babišová se po 30 letech soužití rozcházejí