Houbařská sezóna v Královéhradeckém kraji rozhodně nekončí, roste ale bohužel také počet otrav

24. říjen 2022 07:53

Houbařskou sezónu si v Královéhradeckém kraji může většina v uvozovkách „běžných" houbařů užít i v dalších dnech. Teploty s výjimkou hřebenů hor neklesaly ani v noci pod nulu, výhled počasí podle meteorologů slibuje nejméně deset dalších podobných dnů, a tak si dál můžeme nosit bohaté houbařské úlovky. 

Čtěte také

Jsem v lese na Trutnovsku. Sice tu nacházím spoustu odřezků, ale také mnoho čerstvých hub, především hřiby hnědé. Nejsem ovšem v přírodě sám, podobné zkušenosti má i pan Petr. „Houby stále rostou, jsou tu hodně ryzce a hřiby. Těch tu bylo letos, tolik, co vůbec nepamatuji za posledních 45 let.“

Houbaři v Královéhradeckém kraji mají přitom štěstí, o podobných žních si mohou nechat v jiných regionech jen zdát.

Potvrzuje to mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové. „Teď jsem se vrátila například z Jeseníků, kde je to o poznání sušší než tady u nás ve východních Čechách a na Hradecku. Tady pořád ještě houby rostou. Ve velkém množství hřiby hnědé, můžete najít klouzky, kozáky i křemenáče.

Čtěte také

„Vyrazily ale nyní i václavky, které si daly letos trochu na čas, říká s úsměvem Tereza Tejklová.

V lesích je v posledních dnech opravdu hodně houbařů. A hodně je bohužel také otrav houbami. „Odborníci z Toxigologického informačního centra hovoří už o více než 600 otravách v letošním roce. Což je už prakticky stejné množství otrav jako za celý loňský rok, takže jich je určitě mnohem víc než v minulých letech.

Dávat pozor si musíme na různé druhy muchomůrek, čepičatku jehličnanovou, kterou si lidé často pletou s opěnkou měnlivou. Nebo na tepelně nedostatečně upravené václavky.

Čtěte také

Ještě minimálně deset následujících dnů by nemělo hrozit, že houby přemrznou. A protože v uplynulých dnech opět trochu zapršelo, dá se předpokládat, že růst hub zatím neskončí.

Řada houbařů mluví o nejlepší sezóně za poslední roky. Třeba právě pan Petr z Trutnovska. „Pravděpodobně to tak je. Přes léto to vypadalo slabě, ale ten podzim to vše dohnal a předehnal. Na zahradě mi vyrostl vatovec i bedly, píchavky i václavky. To už ani nesbírám, to bych pak ani nemusel do lesa.

Podle mykoložky Terezy Tejklové začala už navíc růst i hlíva ústřičná a hojně se objevují i další druhy jedlých hub, především čirůvek.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související