Houbaři už nosí plné košíky. Zatím ale jen místy a ti, kteří vědí, kam na houby jít

4. červen 2018 09:55

Přelom května a června je dobou, kdy už se do lesa s nadějí na úlovek mohou vypravit i ti, kteří ve svých mykologických znalostech pokročili jen k rozeznání hub hřibovitých od těch ostatních. Na Hradecku to ale v těchto dnech není s houbami úplně nejlepší.

Houbařská sezóna už začala, k tomu, aby se z lesa vraceli spokojení všichni, ale chybí víc vláhy. Zatím si na polévku, guláš nebo smaženici nasbírají spíš ti, kteří vědí kam jít a kteří také na svůj jídelníček zařazují i houby jiné, než - řečeno s nadsázkou - „hřiby s hnědou hlavičkou a žlutým spodkem".

Mykoložka Tereza Tejklová z královéhradeckého Muzea východních Čech potvrdila, že se najít sice dá, jenže zatím ne všude a ne všechno. Naznačují to i úlovky, se kterými lidé přicházejí do mykologické poradny: „Zatím to není žádná sláva. Sice chodí lidé třeba s podtrnkami, nějaké májovky donesli, a vím, že na Hradecku se začínají objevovat hřiby kováři, hřiby dubové, nějaké holubinky, ale zatím to roste hodně poskrovnu."

Les, houby (ilustr. foto)

Na přelomu května a června už se standardně objevují o kozáci, občas křemenáče, když je dobrá sezóna. Ty zatím ještě ale letos asi nejsou.

„Tady na Hradecku je zatím ještě nikdo do poradny nedonesl ukázat. Ale co tak koukám na internetu, tak tam už se objevují i kozáci a křemenáče," potvrzuje Tereza Tejklová.

Hydrologové říkají, že spodní vody je málo. Ale že by letošní sezóna mohla být, co se srážet týče, alespoň průměrná. Že by nesmuselo být až takové extrémní sucho. Jak moc je pro houby důležitá ta srážková činnost ve srovnání se spodní vodou?

Mykoložka Tereza Tejklová v lese na lovu beze zbraní

„Říká se, že když se páří z lesů, tak porostou houby. Ony skutečně potřebují takové specifické mikroklima kdy se ten les trošku zapaří. Je vlko v lese, to potom houby vybudí k růstu. Ta hladina spodní vody je těžké říct, jaký přesně má pro houby význam, protože některé druhy mají podhoubí téměř pod povrchem. A jiné jej mají zase hlouběji a tu vodu si dokáží vytáhnout. To jsou ještě věci, kterým zatím ani my mykologé úplně nerozumíne," vysvětluje Tereza Tejková.

Pokud by nastalo pro houby ideální počasí, co začne růst nejdříve? Co bychom mohli v červnu v lesích najít, kromě těch druhů, které jsme už jmenovali?

„Začínají ve velkém holubinky. Už teď můžeme na nějaké narazit. Ale přeci jen potom v létě je ten růst lepší. Začnou také třeba i ryzce. A můžeme se v červnu a červenci těšit i na první hřiby smrkové," doplňuje mykoložka Tereza Tejklová.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio

Související