Hostinné nemá platný územní plán. Radnice dělá vše pro nápravu, jednoduché to ale není

31. říjen 2016

Hostinné na Trutnovsku musí urychleně schválit územní plán, ten původní totiž už několik měsíců neplatí. V listopadovém vydání radničního Zpravodaje se na to chystá upozornit bývalý starosta a současný opoziční zastupitel Karel Klíma z KDU-ČSL.

„Územní plán je základní dokument pro rozvoj města, ale také pro zabezpečení řekněme určité ochrany toho území před určitými divokými kroky v oblasti zastavitelnosti toho území. To, že město Hostinné nechalo spadnout územní plán takzvaně pod stůl a v tuto chvíli nemá platný územní plán, tak je zásadní chyba. A nedá se to jen tak pominout," říká Karel Klíma, který ale podle vlastních slov nechce upozorňovat na konkrétní rizika - jinými slovy nechce nikoho navádět, co dělat, aby město Hostinné poškodil.

„To není přece účelem. Účelem je, abychom co nejdříve měli zpátky na stole platný územní plán. A občané, kteří se chovají standardním způsobem, aby byli chráněni před různými divokými představami některých vlastníků," dodává Karel Klíma.

Čtěte také

Starostka Dagmar Sahánková ze Sdružení pro lepší Hostinné se netváří, že se nic neděje: „Jsme skutečně bez územního plánu. A věřím, že v blízké době dojde ke schválení nového územního plánu."

Starostka Sahánková tvrdí, že radnice dělá všechno proto, aby chybu napravila
A přiznává i to, že o chybu šlo - město i pořizovatel plánu totiž spoléhali na to, že podle stavebního zákona pozbývají všechny územní plány, vydané před rokem 2007, své platnosti až v roce 2020 a přehlédli fakt, že územní plán města Hostinné z roku 2000 obsahoval ustanovení o platnosti pouze do konce roku 2015.

U tří paneláků je na sídlišti v Mladé Boleslavi 72 laviček

Bývalý starosta Karel Klíma je přesvědčen o tom, že zastupitelstvo mělo schválit územní plán, připravený jeeště během jeho funkčního období. Prý byl v pořádku a nebylo třeba do něj zasahovat: „já si myslím, že příčina je především v takové nedůvěře k tomu všemu co udělalo minulé vedení radnice. Je třeba vidět jinak. A některé věci jsou prostě platné pro kohokoliv. Je to vyvolaná změna za každou cenu, bez ohledu na to, jestli to má smysl, nebo ne."

Dagmar Sahánková ale svoje kroky v tomhle směru hájí - po volbách se zastupitelstvo výrazně změnilo a územní plán je podle ní natolik závažný dokument, že ho nejde schválit bez důkladného prostudování. Změny prý nejsou změnami za každou cenu.

„S tím nemohu souhlasit. Protože si myslím, že ten návrh nového územního plánu je zpracován velice dobře. Že ti lidé, kteří na něm pracovali, odvedli velký kus dobré práce," říká Dagmar Sahánková.

Město se teď bude snažit urychleně nový územní plán projednat a schválit, už proto, že chybějící dokument může ohrozit čerpání některých dotací.

autor: lcz
Spustit audio