Hospody by se mohly uvnitř otevřít na konci června. Zatím se nám rozvolňování daří, chválí epidemiolog Smejkal

14. květen 2021

Restauratéři a hospodští v Česku se připravují na pondělní znovuotevření zahrádek. Umožní to další rozvolnění protikoronavirových opatření. Hosté budou muset dodržovat určitá pravidla. Na návrat také do interiérů restaurací a hospod si budeme muset při pandemii koronaviru ještě počkat. Proč? Odpovídá vědecký reportér Ondřej Vaňura.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Nejvíce lidí se koronavirem nakazí doma od příbuzných a pak v práci od kolegů. Vnitřky restaurací, hospod a barů pak patří z pohledu šíření nákazy podle epidemiologů mezi vůbec nejrizikovější místa.

Už jen proto, že v uzavřených a nevětraných místnostech se koronavirus šíří mnohem více než v otevřených prostorech. I z toho důvodu se zpravidla právě tyto podniky podle protiepidemických opatření většinou zavírají jako první a pak naopak otevírají až mezi posledními.

Čtěte také

Rizikové jsou zjednodušeně proto, že se tam jí a pije. Pokud je spolu víc lidí v kanceláři, můžou mít například respirátory nebo roušky. Pokud ale budete sedět v restauraci nebo hospodě, s největší pravděpodobností budete něco konzumovat, v tu chvíli ani není možné mít ochranu nosu a úst a už to riziko nákazy zvyšuje.

Roli může sehrát také alkohol, jeho vlivem můžeme ztrácet zábrany a být méně opatrní. Vliv má i hudba, která na místě hraje. Kvůli ní totiž můžeme mluvit více nahlas, více se pak šíří kapénky. I to riziko nákazy zvyšuje.

Nezpochybnitelné riziko

Ministerstvo zdravotnictví na dotaz Českého rozhlasu, kolik lidí se nakazilo v restauracích, hospodách nebo barech, nereagovalo. Žádné takové statistiky pravděpodobně nejsou.

Čtěte také

Podle epidemiologů je ovšem riziko v těchto podnicích nezpochybnitelné. Dokazuje to například i model odborného časopisu Nature, který vznikl v prosinci na základě dat 100 milionů Američanů a řešil i to, na kterých místech nejčastěji hrozí nákaza. Nejhůř dopadly restaurace s obsluhou, pak fitness centra, poté kavárny.

Pro další příklad můžeme zůstat v Česku: nejen Středočeský kraj, ale celou republiku poznamenal loni v létě například výskyt onemocnění v pražském klubu Techtle Mechtle, odkud se nákaza rozšířila téměř do všech krajů.

Na konci června?

V pondělí se budou moct otevřít zahrádky restaurací. Kdy si ale budeme moct jít sednout dovnitř, si netroufne odpovědět v tuto chvíli žádný z odborníků.

Čtěte také

Například epidemiolog z pražského IKEMu a zároveň šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), která radí ministerstvu zdravotnictví, Petr Smejkal uvedl, že to bude záviset na incidenci. Tedy na teď hodně důležitém čísle, které uvádí počet prokázaných případů covidu v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za týden.

Toto číslo je teď kolem 80 a podle Petra Smejkala by mělo být na hodnotě 20, aby se mohly vnitřky restaurací a hospod otevřít, což by dle současného vývoje mohlo být na konci června.

„Zatím se zdá, že se všechno daří. Snažíme se zdůrazňovat, že pomalejší rozvolňování je i trvalejší. A vidíte, že se nám čísla každý týden hezky snižují. Když to neuspěcháme, mohli bychom se tam v létě dostat,“ říká Smejkal.

Zatím se zdá, že se všechno daří. Snažíme se zdůrazňovat, že pomalejší rozvolňování je i trvalejší.
Petr Smejkal

A přidává varování: „Ale musíme pořád dávat pozor a pokračovat v testování. Loni se nám stalo, že jsme se nechali uchlácholit, že virus zmizel. A byli jsme na vzestupné trajektorii exponenciály, která dlouho vypadá jako rovná přímka.“ 

Zatím ale není jasné, jaké je k eventuálnímu otevření restaurací a hospod stanovisko hygieniků. Ani na tento dotaz ministerstvo zdravotnictví konkrétně neodpovědělo.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Rubriku Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

Spustit audio

Související