Horská služba v Krkonoších zasahovala od začátku letní sezóny u víc jak 200 případů

18. srpen 2017

Horští záchranáři v Krkonoších už ošetřili od začátku letní sezóny přes 200 turistů. To je víc než loni v létě. Záchranáři ale neřeší pouze zraněné turisty, ale také třeba alergické reakce lidí, pátrají po osobách nebo zasahují u dopravních nehod. Přes léto slouží v našich nejvyšších horách podstatně nižší počet profesionálních záchranářů, než v zimě. Jejich řady ale o víkendech posilují dobrovolníci. Jak vypadá práce horského záchranáře v létě zjištovala redaktorka Kateřina Kohoutová.

Pavel Cingr, člen horské služby v Krkonoších právě na služebně ve Špindlerově Mlýně podává aktuální informace kolegům a to po celých Krkonoších.

Čtěte také

„Ráno se spojíme s kolegy z Harrachova, z Rokytnice, Strážného a Pece pod Sněžkou. Předáme si aktuální zprávu o počasí a o počtech úrazů z minulého dne. Za minulý týden jsme na Krkonoších měli 16 výjezdů," říká Pavel Cingr.

Jak jsme se teď sami přesvědčili, zkoušeli jsme volat kolegům do Harrachova a mají tam hodně práce. Zasahují u dopravní nehody. I to patří k práci horských záchranářů.

Horská služba

„Pokud je tam náš dojezd rychlejší, než záchranky, tak nás záchranné služby k tomu využívají a vyjíždíme i k autonehodám," potvrzuje Pavel Cingr.

Jaké úrazy bývají přes léto na horách nejčastější?

„Jsou to běžné turistické úrazy. Zlomeniny, podvrknutí kotníků a pak jsou to různé alergické reakce, nebo nějaké nevolnosti," vysvětluje Pavel Cingr.

„Ve všední dny slouží 15 zaměstnanců a pak o víkendech chodí samozřejmě do služby i doprovodní členové, kteří posilují služby. Víkendy jsou frekventovanější co se týká návštěvnosti a také úrazů," říká náčelník horské služby Krkonoše Adolf Klepš.

Horská služba (ilustrační foto)

Ke kolika úrazům zatím horští záchranáři v Krkonoších vyjížděli?

„V rámci letní sezóny, kterou datujeme od 1. května a bude končit posledního listopadu, tak jsme zatím vyjížděli k 202 úrazům. Ale naše práce není jen o úrazech. Řešili jsme také ztracené osoby. V rámci jednotlivých středisek to byly pátrací akce, které trvaly v řádu desítek minut až hodin," dodává Adolf Klepš.

Členové horské služby předpokládají, že zvýšený počet úrazů potrvá do doby, kdy jsou hory plné turistů. A to bude pochopitelně záležet na počasí.

Spustit audio