Horská služba se chystá na zimu, dostane nové služebny v Krkonoších a Orlických horách

17. říjen 2013

Klidnější období teď prožívá Horská služba. V podzimní mezisezoně zaměstnávají záchranáře hlavně o víkendech úrazy cyklistů, podzim ale využívají záchranáři k přípravě na zimu. Připravit se musí jak lidé, tak materiál.

Tradičně nejvíc práce mají během zimy záchranáři v nejvyšších a nejnavštěvovanějších českých horách, říká náčelník Jiří Brožek.

„Co se týká zimní sezony, tak z hlediska úrazovosti máme nejvyšší čísla v Krkonoších, kde je to dáno návštěvností. Takže Krkonoše mají vždycky největší práci s přípravou na zimu, protože tady mnohé areály začínají jako jedny z prvních a už v průběhu listopadu musí být služba kompletně zajištěná.“

Horská služba dostavuje dvě nové služebny, na Strážném v Krkonoších a v Deštném v Orlických horách. Do prvního sněhu musí ale stihnout i další přípravy.

„V současné době se dokončují veškeré kontroly ať už materiálu, osobního vybavení, ale samozřejmě také techniky. Vedle toho se dokončuje tyčové značení a připravit musíme i živý materiál, to znamená jak dobrovolné členy, tak zaměstnance,“ upřesňuje Jiří Brožek.

Připravuje se materiál i lidé

Přípravám se v současné době věnuje v celé zemi 77 stálých zaměstnanců. Formou služeb jim pomáhá i 350 dobrovolných členů. Ty všechny čekají jako před každou zimou zdravotní a výkonnostní testy, popisuje dobrovolný člen Luděk Rychtr z Vrchlabí.

„Fyzická příprava se skládá z fyzických prověrek, můžeme si vybrat běh, jízdu na kole nebo skialpy. V rámci teoretické přípravy nás školí lékaři, zároveň máme třeba i nějaké noční akce, vyprošťování z lanovek a podobně.“

Na zimu přijme letos jako každou zimu Horská služba dalších 40 sezonních zaměstnanců . Podle Jiřího Brožka by jich bylo potřeba mnohem více, v současné době na ně ale nejsou peníze.

autor: Hana Novotná
Spustit audio