Horko v těchto dnech trápí i chovatele ryb. V sádkách totiž chybí kyslík

24. červenec 2013

Teploty kolem třicítky nejvíce ohrožují malé děti, chronicky nemocné a starší lidi. Suché počasí ale také komplikuje práci zemědělcům a starosti mají i chovatelé ryb. Rybám v řekách sice vysoké teplo příliš nevadí, ty v sádkách ale trpí nedostatkem kyslíku.

„No, myslím, že tak těch dvacet stupňů tam bude,“ zkouší Jan Dubský z královéhradecké organizace Českého rybářského svazu vodu v jedné ze sádek.

„Je to špatné i pro ryby, protože v teplé vodě je velký úbytek kyslíku, který se v ní neudrží. Tím pádem strádají ryby hlavně v ranních hodinách, kdy je největší deficit kyslíku,“ vysvětluje mi.

Důležité podle něj je, aby přítoky řek zůstávaly čisté a voda stále proudila. „A tam, kde jsou sádky, musíme přidávat vzduch, kde je větší koncentrace ryb, musí se okysličovat. Nejvíc na to trpí lososovité ryby, ale ty my tady nemáme, a jinak candáti, kaprům to třeba nevadí. Dravci, sumci, štiky, amuři, jeseteři tady taky jsou,“ vypočítává Jan Dubský.

Při dešti prý kyslík ještě více spadne, chovatelům by pomohl vítr, při kterém se voda čeří a zároveň ji vítr ochlazuje. Hradečtí rybáři zatím žádné velké ztráty kvůli horku nemají. Tropické teploty ale mají podle meteorologů vydržet minimálně do neděle.

„Ještě jsme to nezažili, ale snad by se to udrželo, museli bychom dát další čeřiče vody na rybníky, kdyby se to začalo nějak dusit, aby se to víc okysličovalo.“

Naprosto bezproblémová je teď naopak situace na řekách.

„Je tam podstatně chladnější voda, a ještě se sama dokáže okysličit, jak padá přes kameny, splavy, tam je to lepší,“ vysvětluje Jan Machač z Českého rybářského svazu v Kostelci nad Orlicí. Podle něj se teď dá například na Divoké Orlici skvěle zarybařit.

„Samozřejmě, že berou. Pokud je dostatek kyslíku, na tom je všechno závislé, je ryba aktivní, má zrychlený metabolismus,“ dodává Jan Machač. Nejvíce ryby berou hlavně zrána a navečer.

autoři: tej , ova
Spustit audio