Horké počasí dává našemu tělu zabrat. Jak mu pomoci?

6. srpen 2020

Vedro patří mezi vysoká biologická rizika. Jak se v horkých letních dnech správně chovat, poradí doktorka Kateřina Cajthamlová.

Kůže funguje jako izolační tkáň. Čím více tuku máme, tím kůže lépe izoluje. „Proto obézní lidé s vyšším procentem tuku se přehřívají daleko snáz,“ upozorňuje doktorka.

Naše komfortní zóna je při venkovní teplotě mezi 16 °C a 26 °C, takové teploty u nás ale rozhodně nemáme po celý rok. V létě je proto ideální se ochlazovat pomocí vody, ať už koupáním v chladné vodě nebo studenými obklady.

Důležité je také dostatečně pít, abychom podpořili pocení. „V horku potřebujeme pít více, pokud ale pijeme perlivé vody, máme celý trávicí tlak plný plynů a nemáme hlad ani chuť pít,“ varuje Kateřina Cajthamlová. „Nebudu říkat, kolik litrů a čeho by měl člověk vypít, protože to závisí na věku, výšce, aktivitách i zdravotním stavu. Moč by ale měla být barvy světlé slámy.“

„Pokud je venku horko, měli bychom mít něco na hlavě. Pokud máme navíc vyšší krevní tlak nebo se hodně potíme, může být pokrývka hlavy i mokrá,“ uvádí doktorka jeden příklad, jak můžeme v létě pomoci tělu.

Jak poznáme přehřátí organismu a jak bychom měli při něm postupovat? Uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio