Horké letní počasí s sebou přináší i zvýšené riziko zdravotních potíží při pozření špatných potravin

23. srpen 2023 09:47

Nesprávné uchovávání potravin v důsledku horkého letního počasí může lidem způsobit střevní potíže a v některých případech i otravu jídlem. Na co by si lidé v těchto dnech měli dávat pozor a před čím varují lékaři? To zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.

Na co by si lidé měli v horkém letním počasí dát pozor?

Vyšší venkovní teploty obecně přispívají k množení mikroorganismů v potravinách a pokud jsou přítomné toxiny, množí se také. Ty následně mohou způsobit otravu jídlem. Důležité je tedy dbát na správné uchovávání především masa a také u mléčných výrobků.

Čtěte také

Fakultní nemocnice v Hradci Králové nyní zaznamenává spíše vyšší množství rotavirových, norovirových a adenovirových onemocnění, ty obvykle doprovází především průjem, celková nevolnost a někdy i horečka. Nejrizikovější skupinou jsou malé děti, staří a jinak nemocní lidé.

Pokud tedy někdo z nich má střevní potíže, je nutné situaci nepodcenit a dostavit se včas do nemocnice, nebo před tím minimálně zavolat praktickému lékaři a poradit se. U jinak zdravých lidí postačí dodržovat dietní stravu, pitný režim a ideálně pobývat v chladném prostředí.

Setkávají se lékaři v letních měsících častěji s otravami jídlem?

Čtěte také

Podle nemocniční hygieničky Lenky Hobzové z hradecké fakultní nemocnice aktuálně lékaři neevidují zvýšený počet otrav jídlem, které způsobují toxiny produkované bakteriemi. Jedná se pouze o jednotky případů. Příznaky u pacientů podle ní nejčastěji bývají lehké, především tyto stavy běžně nebývají doprovázeny horečkou a nedochází k dehydrataci. Není tak nutná hospitalizace.

Poslední velký záchyt otrav eviduje fakultní nemocnice na přelomu března a dubna letošního roku, kdy po požití jídla z vietnamské restaurace mělo střevní potíže 130 lidí a u 90 z nich byla potvrzena salmonelóza.

Čtěte také

V plném proudu je nyní i houbařská sezóna a tak se nabízí otázka, co dělat, pokud má někdo podezření na otravu houbami?

V takových případech je nutné jednat okamžitě a ihned vyhledat lékařskou pomoc. Ideální je, mít s sebou i vzorek hub, které pacient snědl. Lékaři je následně prověří v laboratoři a dokáží lépe nastavit léčbu. Zajímavé je, že lidé nemusí nutně nevědomky nasbírat jedovaté houby. I v běžně jedlých houbách se můžou nacházet jedovaté toxiny.

Pokud tedy někdo pozře jakékoliv houby a následně se necítí dobře, určitě se nevyplatí na nic čekat a navštívit lékaře hned.

Spustit audio

Související