Horké letní počasí s sebou přináší i zvýšené riziko zdravotních potíží při pozření špatných potravin
Nesprávné uchovávání potravin v důsledku horkého letního počasí může lidem způsobit střevní potíže a v některých případech i otravu jídlem. Na co by si lidé v těchto dnech měli dávat pozor a před čím varují lékaři? To zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.
Na co by si lidé měli v horkém letním počasí dát pozor?
Vyšší venkovní teploty obecně přispívají k množení mikroorganismů v potravinách a pokud jsou přítomné toxiny, množí se také. Ty následně mohou způsobit otravu jídlem. Důležité je tedy dbát na správné uchovávání především masa a také u mléčných výrobků.
Čtěte také
Fakultní nemocnice v Hradci Králové nyní zaznamenává spíše vyšší množství rotavirových, norovirových a adenovirových onemocnění, ty obvykle doprovází především průjem, celková nevolnost a někdy i horečka. Nejrizikovější skupinou jsou malé děti, staří a jinak nemocní lidé.
Pokud tedy někdo z nich má střevní potíže, je nutné situaci nepodcenit a dostavit se včas do nemocnice, nebo před tím minimálně zavolat praktickému lékaři a poradit se. U jinak zdravých lidí postačí dodržovat dietní stravu, pitný režim a ideálně pobývat v chladném prostředí.
Setkávají se lékaři v letních měsících častěji s otravami jídlem?
Čtěte také
Podle nemocniční hygieničky Lenky Hobzové z hradecké fakultní nemocnice aktuálně lékaři neevidují zvýšený počet otrav jídlem, které způsobují toxiny produkované bakteriemi. Jedná se pouze o jednotky případů. Příznaky u pacientů podle ní nejčastěji bývají lehké, především tyto stavy běžně nebývají doprovázeny horečkou a nedochází k dehydrataci. Není tak nutná hospitalizace.
Poslední velký záchyt otrav eviduje fakultní nemocnice na přelomu března a dubna letošního roku, kdy po požití jídla z vietnamské restaurace mělo střevní potíže 130 lidí a u 90 z nich byla potvrzena salmonelóza.
Čtěte také
V plném proudu je nyní i houbařská sezóna a tak se nabízí otázka, co dělat, pokud má někdo podezření na otravu houbami?
V takových případech je nutné jednat okamžitě a ihned vyhledat lékařskou pomoc. Ideální je, mít s sebou i vzorek hub, které pacient snědl. Lékaři je následně prověří v laboratoři a dokáží lépe nastavit léčbu. Zajímavé je, že lidé nemusí nutně nevědomky nasbírat jedovaté houby. I v běžně jedlých houbách se můžou nacházet jedovaté toxiny.
Pokud tedy někdo pozře jakékoliv houby a následně se necítí dobře, určitě se nevyplatí na nic čekat a navštívit lékaře hned.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Střet na obraně. Bývalý velvyslanec v NATO dostal na ministerstvu pozici, kterou ale odmítá přijmout
-
Bartha, Králíček, Hrdinková či Kuchta. Zahraniční politiku vlády bude řídit hlavně sám Babiš a jeho tým
-
Přechod z pěstounské péče do dětského domova? Hodně těžké období, říká 18letá Dana
-
Více zdanit neřesti, méně práci. Ekonomka radí Babišovi, kde najít desítky miliard na program


