Horké letní počasí s sebou přináší i zvýšené riziko zdravotních potíží při pozření špatných potravin
Nesprávné uchovávání potravin v důsledku horkého letního počasí může lidem způsobit střevní potíže a v některých případech i otravu jídlem. Na co by si lidé v těchto dnech měli dávat pozor a před čím varují lékaři? To zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.
Na co by si lidé měli v horkém letním počasí dát pozor?
Vyšší venkovní teploty obecně přispívají k množení mikroorganismů v potravinách a pokud jsou přítomné toxiny, množí se také. Ty následně mohou způsobit otravu jídlem. Důležité je tedy dbát na správné uchovávání především masa a také u mléčných výrobků.
Čtěte také
Fakultní nemocnice v Hradci Králové nyní zaznamenává spíše vyšší množství rotavirových, norovirových a adenovirových onemocnění, ty obvykle doprovází především průjem, celková nevolnost a někdy i horečka. Nejrizikovější skupinou jsou malé děti, staří a jinak nemocní lidé.
Pokud tedy někdo z nich má střevní potíže, je nutné situaci nepodcenit a dostavit se včas do nemocnice, nebo před tím minimálně zavolat praktickému lékaři a poradit se. U jinak zdravých lidí postačí dodržovat dietní stravu, pitný režim a ideálně pobývat v chladném prostředí.
Setkávají se lékaři v letních měsících častěji s otravami jídlem?
Čtěte také
Podle nemocniční hygieničky Lenky Hobzové z hradecké fakultní nemocnice aktuálně lékaři neevidují zvýšený počet otrav jídlem, které způsobují toxiny produkované bakteriemi. Jedná se pouze o jednotky případů. Příznaky u pacientů podle ní nejčastěji bývají lehké, především tyto stavy běžně nebývají doprovázeny horečkou a nedochází k dehydrataci. Není tak nutná hospitalizace.
Poslední velký záchyt otrav eviduje fakultní nemocnice na přelomu března a dubna letošního roku, kdy po požití jídla z vietnamské restaurace mělo střevní potíže 130 lidí a u 90 z nich byla potvrzena salmonelóza.
Čtěte také
V plném proudu je nyní i houbařská sezóna a tak se nabízí otázka, co dělat, pokud má někdo podezření na otravu houbami?
V takových případech je nutné jednat okamžitě a ihned vyhledat lékařskou pomoc. Ideální je, mít s sebou i vzorek hub, které pacient snědl. Lékaři je následně prověří v laboratoři a dokáží lépe nastavit léčbu. Zajímavé je, že lidé nemusí nutně nevědomky nasbírat jedovaté houby. I v běžně jedlých houbách se můžou nacházet jedovaté toxiny.
Pokud tedy někdo pozře jakékoliv houby a následně se necítí dobře, určitě se nevyplatí na nic čekat a navštívit lékaře hned.
Související
-
Těšíte se na houbaření? Každá houba je jedlá, některá ale jen...
Radioporadna - Bc. Tereza Tejklová - mykologická poradna a jarní houby - každá houba je jedlá, některá však jen jednou - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Če...
-
Střeva jako druhý mozek. Inspirujme se tradicí v moderní podobě. Zdravá střeva = zdravé tělo
Ing. Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit. Tentokrát v naší radioporadně na téma: vláknina a její přínos pro naše zdraví! Vše začíná v naší trávící soustavě.
-
Mozek a střeva spolu komunikují. Chraňme se před demencí zdravou stravou
PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, byla hostem v radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové. Tentokrát na téma: výživa pro mozek.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Stát selhal.‘ Soud ‚přelomovým‘ rozhodnutím uznal, že Česko shromažďuje data z mobilů protiprávně
-
Násilný exces pražského policisty. V průchodu ztloukl obuškem muže, pak si na něj klekl a pokračoval
-
Obchodník s Ukrajinou. Trumpa osud země nezajímá, zároveň právě on drží klíč k jednáním o míru
-
Lidé ve Vatikánu se rozloučí s papežem Františkem. Rakev s ostatky bude v bazilice svatého Petra