Hodně složitá a komplikovaná byla přeprava torza mostu ze Svinar na letiště v Hradci Králové

3. květen 2022 08:14

Zbytky železného mostu přes řeku Orlici odstěhovala v noci specializovaná firma ze Svinar na hradecké letiště. Původní plány počítaly s tím, že bude hotovo kolem půlnoci, dva díly víc než sto let staré a dohromady přes šedesát tun vážící konstrukce se ale podařilo složit až kolem třetí hodiny ranní. 

„Šlo to podle plánu. Most se choval tak, jak jsme doufali, že se chovat bude." Když krátce před 21. hodinou hlásil projektový manažer přepravní firmy Jan Rybář, že je po zhruba třech hodinách naloženo a že to nejhorší má přesun mostu za sebou, netušil, jak moc se plete.

Po pár stovkách ujetých metrů strhl naložený tahač s mostem pravděpodobně telefonní kabel a bylo z toho zhruba dvouhodinové zdržení za asistence policie, hasičů i místních obyvatel.

Ani po příjezdu k hradeckému letišti to nešlo hladce

Řidič tahače předváděl doslova milimetrové manévry a to až do té doby, kdy se zhruba v jednu hodinu v noci do vysílačky ozvalo. „Bohouši, to fakt nepůjde."

Čtěte také

A nešlo. Na řadu přichází improvizovaná bojová porada nad mapou v mobilu. „Když se to nevešlo, tak jsme třeba také museli odbourat kousek vrat abychom se dostali. Teď je ta situace, že musíme vymyslet jak to sem dostat, aby to bylo dobře. Abychom neudělali nějakou další škodu."

Zatímco řidič návěsu vypočítává všechny možné varianty, našla další pátrací četa přepravní firmy jinou bránu o kus dál, a dokázala ji i otevřít.

Matematika, orientace v mapách nebo spousta dalšího? „Já bych řekl, že to není ani o matematice, to je prostě o čistém štěstí," usmívá se Jan Rybář. I když to nejspíš nemyslí vážně.

Hodně složitá a komplikovaná byla přeprava torza mostu ze Svinar na letiště v Hradci Králové

Jeho parta se s nástrahami přesunu torza mostu vypořádala především díky zkušenostem. Že to opravdu nebylo o štěstí dokresluje několik set metrů cesty, které musel centimetr po centimetru návěs odcouvat.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související