Hledejme krásu, hýčkejme si ji a rozšiřujme dál, říká architektka a designérka Helena Dařbujánová

25. listopad 2022

Architektka a designérka Helena Dařbujánová je hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně District V. v Havlíčkově ulici v Hradci Králové. 

Architektka a designérka Helena Dařbujánová se narodila v Nymburce, ale teď střídavě žije v Hradci Králové a Praze, kde také vystudovala fakultu architektury. V roce 2012 založila vlastní značku s příznačným názvem „Helena Dařbujánová“, o dva roky později otevřela vlastní showroom.

Je pro mě samozřejmě důležité, aby byl design hezký a funkční, ale baví mě, že díky němu mohu také vyjádřit svůj názor.
Helena Dařbujánová, architektka a designérka

V padesáti letech byla nominována na Objev roku Czech Grand Design, získala taktéž řadu národních cen a v letošním roce má za sebou řadu uskutečněných, jak sama říká pracovních radostí. I o nich byla řeč.

V tvorbě se ke každému dílu pojí silný příběh

Když jsem byla malá, chtěla jsem být spisovatelkou, právě proto, že mě baví vytvářet příběhy. Ale nebyla jsem si jistá, zda bych byla schopná takové otevřenosti. Měla jsem pocit, že by se lidé v mých příbězích poznávali a mně by to pak nedělalo dobře. Nakonec ale to samé dělám skrze design.

Čtěte také

Říkám, co si myslím a příběhy mají čím dál silnější linku. Jasně, že je pro mě důležité, aby byl design hezký a funkční, ale baví mě, že díky němu mohu vyjádřit názor.

Můj design přišel shůry. Asi každý architekt je potenciální designér. Je schopen do domu něco navrhnout. Vždy mě to bavilo, ale nějak jsem to nerozvíjela. Až jednoho dne chtěl můj klient do pracovny malý gauč a já jsem nenašla žádný, který by se mi pro něj hodil. A tak jsem si řekla, že ho vymyslím. Seděla jsem v kadeřnictví a hrozně to trvalo, tak jsem mezitím nakreslila na kus papíru gauč Momo.

Čtěte také

Šla jsem do Polstrinu a zeptala se, jestli by mi ho vyrobili. Nakonec za mnou přišli s tím, že se jim tak líbí, že by ho chtěli zařadit do své výroby. Vystavili ho na Designbloku a dostali za něj nominaci na výrobce roku na Czech Grand Design. Za rok mi zavolali, jestli pro ně navrhnu houpací křeslo. Za to už jsem dostala cenu EDIDA.

Pak jsem navrhla a vyrobila dámský budoár, který viděla jakási žena a řekla mi, že s ním musím do Paříže. Ten večer jsem vygooglila, že Ministerstvo obchodu a průmyslu pořádá výjezd na Maison et Objet v Paříži. Napsala jsem jim a oni mě vzali. To bylo v roce 2012 a od té doby za tím jdu. Je to opravdu dáno „shůry" a já jsem za to moc šťastná.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s architektkou a designérkou Helenou Dařbujánovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související