Hledači s detektory kovů na hraně zákona. Cílené hledání je archeologický výzkum s nutností licence

3. říjen 2022

Najít poklad, to je sen mnohých lidí. A jsou i tací, kteří nechtějí zůstat pouze v říši snů, pořídí si detektor kovů a vydají se poklad hledat. Českou krajinou brázdí tisíce amatérských hledačů, je ale jejich činnost legální? Nehrozí kvůli "zlatokopům" ztráta důležitých historických souvislostí? Jaká jsou práva a povinnosti hledačů? Mají při nálezu právo na odměnu?

Doc. Mgr. Petr Grulich, Ph.D. z Muzea východních Čech v Hradci Králové a Mgr. Jolana Dioszegi, odborná referentka Památkové péče Královéhradeckého kraje hovoří na téma: hledači s detektory kovů. Detektorový průzkum a spolupráce se státními institucemi.

Detektor kovů v nesprávných rukou. Je to noční můra všech archeologů a historiků?
Noční můra asi úplně ne, je to realita, se kterou se musíme nějak vypořádat. A je dobře, aby lidé, kteří chtějí takto provozovat svého koníčka, věděli, co vlastně dělají, a kde jsou hranice.

Jak nalézat a neničit. Program Muzea východních Čech v Hradci Králové umožňuje detektoráři spolupracovat se státními institucemi.
Doc. Mgr. Petr Grulich, Ph.D., ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové

Když něco najdu a nechám si to, co mi hrozí?
To je otázka. Obecně platí, co se nachází v zemi, je archeologický nález. A tím pádem jde o majetek kraje.

Čtěte také

A tím, že člověk už něco aktivně hledá, řekněme, že třeba kope v zemi, tak už za to hrozí postih.

Královéhradecký a Jihomoravský kraj se ovšem vydaly na cestu preventivní spolupráce s amatérskými hledači pokladů. Jde o to, dostat detektoráře na stranu zákona a vést je k tomu, jak dělat průzkum správně.

Pokud najdu poklad na svém pozemku, mám také povinnost to hlásit?
Určitě. Měli byste kontaktovat spádového archeologa nebo příslušné regionální muzeum.

Čtěte také

Muzea mají svoji hierarchii, která není veřejnosti příliš známá. Archeologické organizace na území našeho kraje jsou všechna muzea zřizovaná krajem. To znamená Rychnov nad Kněžnou, Jičín a Náchod, která mají okresní působnost. K tomu patří ještě Městské muzeum v Trutnově, to je výjimka, ale má také archeologickou licenci. A Muzeum východních Čech v Hradci Králové je celokrajské muzeum.

A skutečný nález archeology nebo historiky mnohdy zajímá v uvozovkách mnohem méně než samotné okolnosti nálezu. Kde byla nádoba s mincemi umístěna, proč tam je, jak se tam vzala, kdo ji tam mohl dát a za jakých okolností. To jsou otázky, které odborníky zajímají. O tom je archeologie. Jde o to poznat minulost, poznat život, jaký byl v minulosti a generovat nějaké závěry pro současnost.

Jak je to s nálezným? Je na ně právní nárok, případně v jaké výši?
Ano, na nálezné je právní nárok. Ale rozhodně ne na nález učiněný právě formou detektorového výzkumu.

Čtěte také

Protože to už není nález, to je výzkum. A tam je ona tenká zákonná hranice. Chodím-li po poli nebo po lese proto, abych něco cíleně našel, tak vykonávám podle Zákona o státní památkové péči archeologický výzkum. A na ten musí být archeologická licence, kterou disponují právě státní instituce. Nález je to, když jdu a najednou něco najdu. To je nález.

V zákoně přesně stojí, že to má být náhodný archeologický nález. To znamená, že jdete a zakopnete o hrnec mincí nebo je pes vyhrabe. Nejpravděpodobněji k tomu dochází při stavbě a výstavbě rodinného domu. Nahlásíte svůj záměr výstavby archeologickému ústavu, ozve se vám oprávněná organizace, že o tam nepředpokládají žádný nález. Vy začnete stavbu a náhodou něco vykopnete.

Pro detektoráře kovů je tedy dobré navázat spolupráci s příslušným muzeem?
Rozhodně. Muzeum východních Čech v Hradci Králové provozuje společně se všemi ostatními archeologickými organizacemi v Královéhradeckém kraji společný program. Jeho název zní Jak nalézat a neničit. Vše o něm je dostupné na webových stránkách Muzea východních Čech v Hradci Králové. Tento program umožní detektoráři spolupracovat s muzeem. Je pak vybaven průkazem spolupracovníka, ale samozřejmě to obnáší i nějaká práva a povinnosti.

Zleva: Jolana Dioszegi, Petr Grulich a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou archeologickou detektorářskou radioporadnu si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související