Hledá se lékař! Královéhradecká lékařská fakulta se snaží motivovat mladé lidi ke studiu medicíny

20. leden 2022 08:29

V České republice je nedostatek lékařů. Podle údajů z Lékařské Fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové jich chybí více než dva tisíce. Vedení školy se tak teď snaží nalákat budoucí vysokoškoláky, aby šli studovat právě medicínu.

Čtěte také

„Naší snahou je, abychom generovali co nejlepší absolventy. Proto chceme přitáhnout co nejlepší studenty,“ říká děkan Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové Jiří Manďák.

Podle něj za nedostatek lékařů může hned několik faktorů. Jedním z nich je například stáří doktorů. V některých specializacích se totiž průměrný věk lékařů blíží 60 letům. „A potom je to určitě nerovnoměrné regionální rozdělení. Ať už základních postů, jako jsou praktičtí lékaři, dorostoví lékaři či pediatři, tak ambulantní specialisté nebo zastoupení a zabezpečení zdravotnických či sociálních zařízení lékaři a obecně zdravotnickým personálem.

Čtěte také

Podle Jiřího Manďáka je totiž potíž v tom, že v některých částech republiky je sice dostatek lékařů, jinde ale naopak zase chybí. „Jsou regiony, kde není nikdo, takže je to veliký problém.

Například Fakultní nemocnice Hradec Králové obecně v tuto chvíli nehlásí dramatický nedostatek lékařů. Jsou ale některé obory jako je třeba dětská psychiatrie nebo dětská neurologie, kde doktoři chybí.

Čtěte také

Potvrzuje to ředitel nemocnice Vladimír Palička. „Protože tam ten počet lékařů, i u nás, je poměrně malý, jeden, dva či tři, a když vám potom dva vypadnou, kolegyně třeba na mateřskou, někdo odejde z jiného důvodu, tak potom je zoufalý nedostatek. Protože v tom malém počtu se to projeví. Když máte tým třiceti lékařů a dva odejdou, tak to nějak zvládnete. Ale pokud odejdou dva ze tří, tak je zle.

Vedení Lékařské fakulty se tak teď chce více zaměřit na mladé studenty a motivovat je právě ke studiu medicíny. Vysoká škola například spustila nové webové stránky. Ty budoucího vysokoškoláka seznámí s tématy, které k lékařství neodmyslitelně patří.

Spustit audio

Související