Hlasité vulgární výkřiky a převracení popelnic. Dvůr Králové řeší rušení nočního klidu

19. červen 2017

Lidé z okolí některých místních barů tvrdí, že se kvůli hluku nemohou v klidu vyspat. Problémy jsou především v okolí nonstopů, situace se navíc zhoršila s novým protikuřáckým zákonem. Klid nazajistily ani pravidelné kontroly strážníků. Policisté jsou téměř bezmocní, rušení nočního klidu nemají jak prokázat. Přímo do nočního centra Dvora Králové vás vezmeme v naší reportáži.

Historické centrum Dvora Králové nad Labem, jedna hodina ráno. Návštěvníci jednoho z místních barů se venku na ulici skvěle baví, ale v domě naproti přes ulici je nálada o poznání horší.

„Slyšíte, hraje nahlas hudba, opilci řvou, u popelnice kouří a močí," popisuje Petr Kallen, se kterým stojíme v pokoji jeho čtyřletého syna. Okno na ulici musí být prakticky celou noc zavřené.

„Tady máme ložnici a zase okno. Takže jsme na tom úplně stejně jako v tom dětském pokoji. Slyšíte každé slovo," doplňuje Petr Kallen

Čtěte také

Podobné zkušenosti má i další z obyvatel problematické ulice, Jaromír Šafka. Toho navíc trápí odpadky, které mu neukáznění návštěvníci baru hází na jeho malou zahradu před domem.

„Tady je PET flaška, sklenice, flaška, patníky, které jsou obvykle na ulici na přechodu a navíc mám rozbitou fasádu," ukazuje Jaromír Šafka čerstvý nepořádek. Právě kvůli těmto problémům se s manželkou až do podzimu odstěhovali na chalupu.

Opilci a rušení nočního klidu (ilustrační foto)

O chvíli později už je hluk takový, že přítelkyně Petra Kallena vytáčí linku městské policie. „Dobrý den, chtěla bych zase nahlásit rušení nočního klidu před Skálou. Vybavujou se nám tady, řvou nám tady, rozbíjejí sklenice. Jestli byste mohli přijet. Děkuji."

Městská policie přijíždí během několika minut, v té chvíli je už ale před barem poměrně klid.

Strážníci lidem na ulici jen domlouvají, tak jak to dělají obvykle. K tomu, aby někoho pokutovali jim chybí svědci a důkazy. Podle strážníka Petra Karbana navíc často návštěvníci baru žádný zákon ani vyhlášku neporušují. „Většinou je to o tom, že se jen baví. Bohužel večer je to víc slyšet. My když si tady budeme takhle povídat, tak jinak je to slyšet přes den a jinak v noci."

Alespoň částečně zlepšit situaci by mohla vyhláška, která by omezila provozní dobu problémových podniků. Zastupitelé o ní hlasovali na svém zatím posledním zasedání, neshodli se ale na jejím znění a pro její chválení tak radnice nenašla dostatečnou podporu.

autor: baj
Spustit audio