Hladina Rozkoše je teď víc než pět metrů pod normálem, vodohospodáři toužebně vyhlíží déšť

19. říjen 2018 13:31

Téměř vyschlá koryta řek a potoků, nižší hladina vody ve studnách i rybnících. To je důsledek dlouhodobého sucha. Počasí má významný podíl i na množství vody v přehradních nádržích Královehradeckého kraje. Na té největší, na Rozkoši nedaleko České Skalice, natáčel reportér Václav Plecháček.

V místech, kde běžně bývá v přehradní nádrži voda, je možné se momentálně procházet. Pod nohami křupou schránky tisíců odumřelých slávek, které jinak napomáhají k čištění vody.

Neklesne nízká hladina Rozkoše až pod kótu minimálního nadržení?

V přehradní nádrži Rozkoš na Náchodsku je nejméně vody za několik posledních let

Hladina přehradní nádrže Rozkoš je o 6 metrů níž než je obvyklé. Vzhledem k velmi nízkému stavu vody na přehradní nádrži Rozkoš na Náchodsku čistí pětitunové těsnící tabule, které regulují odpouštění vody.

„V podstatě na každém pevnějším podkladu je slávka přirostlá jakýmisi pevnějšími kořínky. A proto nemá šanci utéct, když klesá voda," vysvětluje hrázný Pavel Ducháč. Podle něj tady vyhynula většina populace těchto živočichů.

Hladina přehradní nádrže Rozkoš je vlivem velkého sucha víc než pět metrů pod normálem, od dubna do nádrže nepřitéká voda a hladina tak stále klesá. Objevují se proto například zachovalé pařezy stromů pokácených v 60. letech minulého století při budování přehrady.

Vidět jsou i zbytky tehdejších domů.
„Tady je vidět základ někdejšího domku vybudovaný z opuky. Ten tady zůstal po zbourání domu. A nyní v době onoho masivního úbytku vody se obnažují základy někdejších nemovitostí."

Pokud nezačne pršet, může mít elektrárna Opatovice problém

K vodě je v některých místech i o sto metrů dál, než při běžném stavu. Hladina už byla i níž, třeba při stavební údržbě. V tomto období a jen kvůli suchu je to ale mimořádné.

Potvrzuje to vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.
„Dalo by se říci, že jde o situaci, která zatím ještě nenastala."

Hladina přehradní nádrže Rozkoš je vlivem velkého sucha víc než pět metrů pod normálem

Nádrž má vodu ještě zhruba na dva měsíce a sami vodohospodáři doufají, že co nejdřív začne pršet a pokles hladiny vody se zastaví. Jinak by se odtok z přehrady musel snížit a to by mohl být problém především pro elektrárnu Opatovice, která vodu odpouštěnou z Rozkoše potřebuje. Teplem a elektřinou zásobuje podstatnou část Hradce Králové i Pardubic.

Voda chybí i v dalších přehradách

Nízký stav vody je i na obou dalších přehradách Královehradeckého kraje. Přehrada Labská ve Špindlerově Mlýně je momentálně naplněná jen z jednadvaceti procent, hladina za poslední týden klesla o víc než půl metru. Stav vody je tam ale z části ovlivněný úpravami, ke kterým tam letos dochází.
Přehrada Les Království nedaleko Dvora Králové nad Labem je aktuálně naplněná ze čtyřiceti procent, hladina za posledních sedm dní poklesla o téměř čtyřicet centimetrů a stejně jako u dvou předchozích zmiňovaných přehrad je odtok vyšší než přítok. Z Lesu Království odtéká zhruba jeden a půl kubíku vody za vteřinu, což je méně, než je schválené minimum. To je 1,9 metru krychlového za vteřinu. Tenhle stav tam ale trvá už několik týdnů.

Spustit audio

Související