Hit letošních Vánoc, to jsou čokoládové dortíčky plněné vanilkovým krémem podle Josefa Maršálka

Vánoční obdobu išelských dortíčků, které se v různých rodinách tradují a dědí z generace na generaci, připravil Josef Maršálek pro posluchače Pochoutkového roku. Jsou až hříšné dobré, jakmile ochutnáte, upečete jich ještě jednou tolik.

Postup

Ingredience
  • 145 g studeného másla
  • 60 g cukru moučky
  • 190 g hladké mouky
  • 30 g kakaa
  • 1 žloutek (velikosti „M“)
  • 2 g soli
  • 1 g mleté skořice
  •  
  • Na krém:
  • 150 g másla
  • 80 g cukru
  • 20 ml rumu
  • 10 g vanilkového cukru
  •  
  • Na polevu:
  • 100 g hořké čokolády
  • 15 g kakaového másla
  •  
  • Na ozdobu:
  • 25 g nahrubo drcených kakaových bobů

Do mísy nasypeme všechny sypké suroviny – mouku, cukr, sůl a mletou skořici. Přidáme studené máslo a rukama v krátkém čase propracujeme. Získáme krásnou drobenku. Je důležité, aby tam nebyly kousky másla před tím, než přidáme žloutek.

Žloutek přidáme na závěr a během krátké doby zapracujeme do těsta. Je to velmi silný emulgátor, to znamená, že spojuje vodu a tuk, protože obsahuje lecitin a díky tomu těsto získá kompaktní strukturu.

Těsto není nutno nechat odležet, rovnou ho rozválíme na pomoučněné ploše na tloušťku 2–3 mm.

Vykrajujeme kolečka nebo kytičky a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi každým kolečkem necháme asi půl centimetru prostoru.

Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C v programu horkovzduch. Jelikož je to tenká vrstva, stačí péct asi 10–12 minut.

Krém si připravíme v robotu. Do mísy vložíme moučkový cukr, máslo, rum a přisypeme vanilkový cukr. Ze začátku šleháme pomalu, dokud se ingredience nespojí. A potom naplno 3–4 minuty, než vznikne hladký a nadýchaný krém.

Krémem naplníme cukrářský sáček s tzv. řezanou špičkou s šesti zoubky, abychom vytvořili na pohled pěknou vrstvu krému v dortíčcích. Na spodní stranu vychladlého upečeného kolečka naneseme vrstvu krému a přiklopíme druhým kolečkem lícní stranou vzhůru. Slepené dortíčky necháme chvíli vychladit v lednici.

Připravíme si polevu. Do misky nalámeme 100 g kvalitní hořké čokolády, přidáme 15 g kakaového másla a rozpustíme společně v mikrovlnné troubě na plný výkon. Každých 20 sekund směs promícháme, než zvláční. Stačí, když je rozpuštěná jen na 70 %, protože se ohřeje také miska, a čokoláda se teplem rozpustí úplně. Čokoládu s kakaovým máslem můžeme rozpustit i ve vodní lázni.

Vezmeme slepená vychladlá kolečka, namočíme je vrchní stranou do čokolády a než poleva zatuhne, posypeme je nasekanými kakaovými boby.

Nejlépe, když necháme dortíčky několik dní rozležet v chladu uložené v plechové krabici.

Josef Maršálek

Chtěl být původně animátorem a rozpohybovávat postavičky v animovaných filmech. Nakonec šel na cukráře a stal se z něj uznávaný odborník, který staví nejen na odbornosti, ale i na babičkovském pečení.

Pekli jsme u něj doma, užili si příjemné odpoledne zakončené u velkého stolu prostřeného i slanými dobrotami, čerstvě upečeným chlebem s domácí čalamádou a dalšími pochoutkami. Bylo dobře jako vždy.

Josef Maršálek