Historie Břevnovského kláštera je pohnutá. V 15. století ho zničili táborité

17. květen 2023

Podle pověsti byl klášter založen na místě u pramene potoka Brusnice, kde se údajně setkal pražský biskup Vojtěch s knížetem Boleslavem na lovu.

Vojtěch se vracel z italského exilu a přivedl s sebou dvanáct mnichů – Benediktýnů. Ti pak utvořili první komunitu nově postaveného kláštera. Název získal od přilehlé vísky Břevnové.

Jeho historie ale byla pohnutá. V době husitských válek klášter zničili táborité, a mniši, kteří rabování přežili, odešli do Broumova. K obnově kláštera došlo až v polovině 16. století.

Klášter nesloužil jen jako církevní stavba – za pruského obléhání Prahy v roce 1757 v něm zřídili stáj a lazaret, a díky svým aktivitám na poli vzdělávání nebyl jako mnoho jiných zrušen dekretem Josefa II.

Poslední dramatické chvíle zažil klášter po nástupu komunistů, kdy byl opatem Anastáz Opasek. Ten byl zatčen a dlouhodobě vězněn. Klášter byl roku 1951 rozpuštěn a mniši deportováni. Část areálu pak využívala StB pod krycím názvem „Montážní ústav“. Klášter se dočkal obnovy až po sametové revoluci a opatem se znovu stal Anastáz Opasek.

Spustit audio