Historicky nejmíň lidí bez práce bylo v listopadu v Královéhradeckém kraji, pouhá dvě procenta

11. prosinec 2018 10:20

Úřad práce České republiky zaznamenal v listopadu historicky nejnižší počet lidí bez práce v Královéhradeckém kraji. Vloni ve stejném období bylo v kraji téměř 9.800 nezaměstnaných, letos je jich přesně 8 101. Jak jsou na tom jednotlivé okresy a jaký je výhled pro následující období, to zjišťovala reportérka Lucie Peterková. 

V listopadu klesla nezaměstnanost v Královéhradeckém kraji na pouhá dvě procenta. V říjnu to bylo o jednu desetinu více.

Nezaměstnanost je na rekordně nízkých hodnotách. A stává se brzdou pro zaměstnavatele

Soustružník (ilustrační foto)

V Královéhradeckém kraji stále ubývá lidí bez práce. Nezaměstnanost v regionu už několik měsíců klesá, v červnu se zastavila na hodnotě 2,7 procenta. Čísla zveřejněná Úřadem práce jsou rekordně nízká. Někteří zaměstnavatelé mají dokonce problém s tím, aby volné pozice obsadili.

I když podle ředitele Krajského úřadu práce v Hradci Králové Martina Horáka je to jen velmi mírný pokles: „Je to v řádu setin. Ve statistikách se to projevuje jako pokles o jednu desetinu, ale jsou to spíše setiny. Ale hlavně se ten pokles už netýká celého kraje, nýbrž se týká pouze okresů Hradec Králové a překvapivě Trutnov. V ostatních okresech šla naopak nezaměstnanost mírně nahoru."

K okresům s tradičně nejnižším počtem lidí bez práce, a to i v republikovém měřítku, pak stále patří Rychnov nad Kněžnou.

Ale tady v listopadu přece jen nezaměstnanost stoupla na 1,2 procenta. I tak zůstává okresem s druhou nejnižší nezaměstnaností v zemi. A celý Královéhradecký kraj je pak na páté příčce.

Práce (ilustr. obr.)

„Dvě procenta je historicky nejnižší podíl nezaměstnaných a samozřejmě absolutní čísla tomu odpovídají. Mírně poklesl počet volných míst. Došlo tam k nějakému pročištění, to je zase spíše nějaký sezónní vliv. Zatím to nevypadá, že by se už projevovala nějaké ekonomická změna," říká Martin Horák.

Další pokles nezaměstnanosti už ale nepředpokládá: „V prosinci zcela určitě půjde nezaměstnanost nahoru. Protože sezónní faktory vždy zaúřadovaly. Takže v prosinci a lednu jistě nezaměstnanost stoupne. V únoru, pokud nedojde k nějakému skokovému zhoršení ekonomické situace, tak ještě věřím, že bude nezaměstnanost opět klesat. Koneckonců i na jaře zase ony sezónní vlivy pomáhají. Ovšem v průběhu příštího roku se už domnívám, že se dlouhodobý trend zastaví a že nezaměstnanost začne pomaličku stoupat."

Česká pošta

Právě v tomto období každoročně potřebuje stovky brigádníků v Královéhradeckém kraji například i Česká pošta. Převážně jde o pozice třídičů a řidičů.

Ale podle mluvčího Matyáše Vitíka se to zatím, navzdory nízké nezaměstnanosti, daří. S náborem ale začali už v říjnu: „V Hradci Králové jsme jich sháněli a sháníme stále nejvíc. V říjnu jsme nabrali 85 brigádníků, v Trutnově to potom bylo 14 brigádníků v rámci logistické sítě. V Náchodě nám pomáhá 16 pracovníků, kteří jsou buď na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti. V Jičíně jsme sehnali 24 brigádníků a v Rychnově nad Kněžnou 33 brigádních zaměstnanců."

Přestože lidí je na trhu práce opravdový nedostatek, Česká pošta stavy stále doplňuje a garantuje tak, že zásilky, které budou podány do 18. prosince, stihne do Štědrého dne doručit.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související