Historický autobus sveze děti z královéhradeckého KLÍDKU

23. září 2010

V pondělí 20. srpna ve 13:00 přijede do Hradce Králové - Malšovic k Nízkoprahovému zařízení pro děti a mládež KLÍDEK historický autobus. Vozidlo, kterým jezdili prarodiče dnešních dětí, je totiž odveze spolu s kontaktními pracovníky KLÍDKU na pětidenní zážitkový program. Autobus bezplatně zapůjčila GFI Česká republika a Slovensko. Sám ředitel společnosti PB Com Hradec Králové pan Martin Říha, který společnost GFI zastupuje, bude autobus řídit a děti odveze tam i zpět.

"Myšlenka pořídit a zrenovovat historický autobus se zrodila na podzim roku 2005. Kompletní renovace byla dokončena v červenci 2006. Náš autobus slouží hlavně pro radost dětí i pamětníků, kteří tímto typem autobusu běžně jezdili do práce, do školy nebo i za zábavou," sděluje Martin Říha. "Tento typ autobusu nikdy nebyl vybaven zavazadlovým prostorem, tak jak jej známe z dnešních autobusů, co se tedy nevejde dovnitř autobusu na tzv. galerky nad sedadly musíme naložit na střechu na zahrádku. Na zahrádce bude plachta, to znamená, že dětem zavazadla v případě nepříznivého počasí nezmoknou," dodává dále Říha.
David Petr, vedoucí občanského sdružení PROSTOR PRO, které NZDM Klídek provozuje, vysvětluje, jak souvisí historický autobus se zážitkovými víkendy pro děti: "Pan Říhá nás finančně podporuje a nabídl se, že nám bezplatně poskytne zrenovovaný historický autobus. Viděl jsem to jako skvělý nápad, který dětem určitě udělá velikou radost." A taky udělal. Děti, když viděly na fotografii vozidlo, které je dopraví do přírody, se těší ještě více. Některé z nich pojedou již podruhé. Minulý rok byl KLÍDEK s tímto autobusem na Vysočině.
"Na zážitkové víkendové programy jezdíme pravidelně přes čtyři roky. Děti je prožívají v přírodě, daleko od šedivých ulic města. Zvláštní důraz zde klademe na rozvoj komunikačních a týmových dovedností dětí a mladých lidí a na rozvoj schopnosti zvládat mezilidské konflikty", vysvětluje smysl zážitkových víkendů David Petr. Víkendové programy se připravují za finanční pomoci hradeckých firem, města Hradec Králové, společnosti Lesy ČR, Fond T- Mobile, programu Pomozte dětem a VPOHO.
Občanské sdružení PROSTOR PRO již pátým rokem zastřešuje v Hradci Králové -Malšovicích Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež KLÍDEK. V KLÍDKU nabízíme dětem a mladým lidem bezpečný prostor, kam mohou přijít ve svém volném čase. Poskytujeme jim pomoc a podporu v období dětství a dospívání prostřednictvím sociálních služeb. Terénní pracovníci navíc poskytují tyto služby přímo na ulici. Více informací na www.prostorpro.cz

Spustit audio