Historické vodojemy v Brně uchvátí dokonalou architekturou a neopakovatelným geniem loci

20. srpen 2021

Doslova jako podzemní katedrála. Tak vypadá interiér historických vodojemů na Žlutém kopci v Brně. Cisterny byly vystavěny na konci 19. století. A dnes si je může prohlédnout i široká veřejnost. Návštěvníky uchvátí nejen obrovské prostory, ale také mistrné dílo tehdejších zedníků.

Pod pojmem „vodojem“ si mnozí představí velkou nádrž na vodu, která není ničím zajímavá. Na Žlutém kopci v Brně ale vznikla obrovská podzemní katedrála z pálených cihel. Úchvatná technická architektura byla od svého počátku ukrytá pod povrchem před zraky veřejnosti a sloužila jen jedinému účelu – zásobení Brna vodou. V roce 1997 byl ale provoz vodojemu ukončen. V současné době našel zcela jiné využití. Prostory, které kdysi Brnu dávaly vodu, teď návštěvníkům berou dech.

Historie vodojemů na Žlutém kopci se začala psát roku 1869, kdy byl přijat projekt výstavby nového brněnského vodovodu. Navrhl ho anglický stavitel Thomas Docwra. Úpravna vody v Pisárkách byla dokončena v roce 1872. Odebírala surovou vodu z řeky Svratky. Po úpravě byla voda přečerpávána do dvou tlakových pásem, přičemž to nižší bylo právě na Žlutém kopci.

Současně se stavbou úpravny byl vystavěn i první z trojice vodojemů o vnitřních rozměrech 45 krát 45 a hloubce 6 metrů z pálených cihel. Mezi lety 1896 a 1900 vznikl druhý vodojem o velikosti 45 krát 70 metrů. Třetí vodojem byl pak postaven ve 20. letech 20. století a tvoří ho dvě betonové nádrže o rozměrech 30 krát 35 a 30 krát 45 metrů s hloubkou přes 5 metrů. Celkem tak měly vodojemy objem více než 20 tisíc kubických metrů.

Podzemní prostory vypadají jako mystická katedrála

Vodojemy sloužily až do 18. března 1997, kdy byly z provozu odstaveny kvůli jejich nízké poloze. Voda byla vypuštěna a areál byl zakonzervován s tím, že kolem roku 2014 mělo dojít k demolici vodojemů. Nicméně v roce 2019 byly vodojemy prohlášeny kulturní památkou a začaly práce na jejich zpřístupnění. Téhož roku vznikl povrchový přístup do nejstaršího vodojemu (do té doby byla nádrž přístupná jen po žebříku) a už v následujícím roce se do prostor podívali první návštěvníci.

Nadzemní budova vodojemu z roku 1913

Precizní zednická práce

Unikátnost prvního z vodojemů na Žlutém kopci spočívá především v jeho technickém zpracování. Při jeho stavbě nebyla použita ocel, dřevo ani železobeton. Celá nádrž je vystavěna čistě z pálených cihel. Nepropustnost zdí zajistil obal z jílu. Vysoké sloupy podepírající stropní klenby, zdi lehčené tzv. tlamovými okny a dokonalá přesnost vytváří dojem podzemního chrámu s neopakovatelnou atmosférou, kterou podtrhuje skromné nasvícení. V temnějších místech mohou prostory působit skoro až mysticky. Akustika s dlouhou ozvěnou pak dává plně pocítit rozměry nádrže.

Prohlédnout si nejstarší ze tří vodojemů je možné po předchozí rezervaci v Turistickém a informačním centru města Brna. Zájemci se během hodinové prohlídky dozvědí mnoho zajímavého o historii vodovodní sítě v Brně i o vodojemu samotném. Přístup do areálu je brankou vedle domu č. 15 v ulici Tvrdého.

Spustit audio