Historické podzemí Královéhradeckého kraje

22. září 2010

Ve čtvrtek 30. října 2008 se od 16:30 hodin ve velké zasedací síni zámku ve Vrchlabí uskuteční první ze čtyřdílného cyklu přednášek. Přednášet bude RNDr. Radko Tásler a řeč bude o podzemí Královehradeckého kraje. Běžným návštěvníkům je valná většina podzemních objektů nepřístupná. Přijměme proto pozvání a alespoň pomocí fotografií a poutavého vyprávění se na chvíli ponořte do tajů a záhad, které naše podzemí skýtá. Vstup na přednášku je zdarma. Královéhradecký kraj je bohatý na podzemní prostory vytvořené člověkem. Mimo starých důlních štol to jsou například vojenské objekty, odvodňovací štoly a stoky. Podrobnosti o celém přednáškovém cyklu najdete na internetových stránkách www.krnap.cz/.

Až do konce roku 2008 pořádá Správa KRNAP ve spolupráci s MěÚ ve Vrchlabí již druhý ročník populárně-vědeckých přednášek "Zámek". Letos jsou na programu čtyři přednášky, na které je stejně jako v minulém roce VSTUP ZDARMA. A co nás letos na zámku čeká? Nejprve nás speleolog pan Dr. Tásler vezme do královehradeckého podzemí a poté se spolu s panem Dr. Kvačkem, paleontologem z Národního muzea v Praze, vydáme na prohlídku života kolem křídové řeky. Průvodcem po deštných pralesích Papui-Nové Guineje nám bude pan prof. Novotný z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, aby celý cyklus skončil opět v Krkonoších, totiž přednáškou pana Dr. Materny, který nám přiblíží život krkonošských klíšťat.
Přednášky se uskuteční v zasedací síni vrchlabského zámku ve Vrchlabí v následujících termínech:

30. 10. 2008 v 16:30 - RNDr. Radko Tásler - Historické podzemí Královéhradeckého kraje
11. 11. 2008 v 16.30 - RNDr. Jiří Kvaček, CSc. - Život kolem křídové řeky
27. 11. 2008 v 16.30 - prof. RNDr. Vojtěch Novotný, CSc. - Ekologie rostlin, zvířat a lidí v pralesích Papui-Nové Guineje
11. 12. 2008 v 16.30 - Mgr. Jan Materna, Ph.D. - Klíšťata v Krkonoších

Spustit audio