Historické interiéry ve vsetínském zámku neuvidíte. Dozvíte se tam ale všechno o životě na Valašsku

30. říjen 2022

U vstupu do vsetínského zámku vítá návštěvníky Míša z Brodské. Preparát nejslavnějšího valašského medvěda, který před více než dvaceti lety způsobil nejen hospodářům velké škody. Ten vám ale průvodce dělat nebude.

Muzeum, které v zámku sídlí, totiž využívá digitálního průvodce. V expozicích najdete informační interaktivní panely, které nabízejí návštěvníkům informace o konkrétních výstavách. I díky tomuto chytrému průvodci můžete v expozicích strávit, kolik času chcete.

V renesančním zámku ze 17. století byste klasické prohlídkové okruhy hledali marně. Zato je tu k dispozici hned několik expozic. Ta stálá je poměrně rozsáhlá, zaměřená je zčásti i na historii zámku. Dozvíte se v ní ale především o životě na Valašsku. Věnuje se také slavnému rodákovi Josefu Sousedíkovi, který je přezdíván moravský Edison.

Z novodobých dějin ve stálé expozici uvidíte repliku bunkru a zbraní z druhé světové války nebo historii Zbrojovky Vsetín.

V zámku najdete i stálou expozici věnovanou ohýbanému nábytku

Vsetín má také slavnou tradici výroby nábytku a to kvůli rozsáhlým okolním lesům. Nejznámějšími nábytkářskými firmami byly Kohn a Thonet, obě ve své době celosvětově uznávané. Také jim je věnovaná část stálé expozice s několika desítkami kusů nábytku, převážně židlí.

V zámku můžete navštívit během roku i několik krátkodobých výstav, zaměřených například na historii nebo výtvarné umění. Aktuálně připravilo Muzeum regionu Valašsko výstavu nazvanou Jak se do lesa volá. Už podle názvu je jasné, že v ní uvidíte prezentaci lesa a to z pohledu různých oborů – historie, biologie nebo třeba etnografie. Výstava potrvá do konce února 2023.

Aktuální výstava vsetínského zámku vás zavede do lesa

Dalším turistickým lákadlem vsetínského zámku je šedesátimetrová věž, ze které je krásně vidět město i široké okolí plné kopců a lesů. Za návštěvu stojí také templářský sklípek s rytířskou hernou. Na návštěvu vsetínského zámku vám zkrátka jedno odpoledne stačit nebude.

autor: Petra Kopásková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.