Historické apartmány zdobené tapetami. Opočenský zámek poprvé v historii zpřístupnil prostory druhého patra

Ve Státním zámku Opočno si od letošního roku můžete prohlédnout poprvé v historii interiéry druhého patra. Dřív byly tyhle prostory nepřístupné, správa zámku ale našla ve svých depozitářích na šest tisíc předmětů, sehnala pět milionů korun a mohla tak bývalé hostinské pokoje zabydlet v téměř původní podobě.

„Po tomto schodišti naposledy stoupala Libuše Šafránková v Moskalykově Babičce,“ ukazuje kastelán Tomáš Kořínek. Stojíme před otevřenou mříží a před námi je kamenné schodiště, na kterém je červený běhoun. Stěny jsou lemované různými trofejemi.

„Na otevřeném schodišti je polovina všech loveckých trofejí, které na zámku jsou. Je jich kolem 500, jen srnčích je tady přes 300,“ přibližuje správce depozitáře Milan Junek.

Čtěte také

Dochovalo se i povlečení

V době, kdy patro nebylo přístupné pro návštěvníky, byly v chodbě složené matrace, za zavřenými dveřmi byly depozitáře postelí, sekretářů, stolů nebo sedacího nábytku.

Nahlížíme do jednoho z pokojů, který je bohatě vyzdobený tapetami, jsou tady krásná kachlová kamna, postel – vypadá to, že i s novým povlečením. „To úplně ne, je historické – dochoval se i docela velký soubor historických textilií, takže máme různé přehozy přes postele, závěsy...,“ vypráví kastelán.

Pokoj je věnovaný Ernestině Karolině, jedné ze sester panujícího knížete Josefa. Byla to černá ovce rodiny, protože si nevzala nikoho z aristokratické rodiny, ale lékaře z nedalekého Miletína. A je tady jenom jedna postel, protože manžel sem měl přístup odepřen,“ dodává Tomáš Kořínek.

Místnost pro komornou

Naproti jsou další dveře, kde začíná hlavní okruh, vstupujeme do koupelny.

Státní zámek v Opočně poprvé v historii otevírá pro návštěvníky druhé patro památky - Mantovský pokoj

„Vešli jsme do místností, které byly zařízené jako hostinské apartmány. Skládaly se ze čtyř částí, byla to koupelna, oblékárna, ložnice a místnost pro komornou,“ pokračuje. V jedné ze skříní v oblékárně vidíme i historické oblečení, dámské šaty a různé části uniforem.

Na zámku se také restaurovaly stropy, nástěnná malba, dřevěné obležení, podlahy. „V tomto apartmá jsou nejhezčí podlahy v celém zámku, které kombinují smrkové a švestkové dřevo,“ dodává kastelán.

Zajímají se o restituce

Doběhla nás skupinka návštěvníků s průvodkyní Adélou. Na co se v druhém patře nejčastější návštěvníci ptají? „Ohledně restituce. Místní, kteří sem jezdí poměrně často, si uvědomují, že prostory byly nepřístupné. Jinak ostatní moc ne.“  

Druhé patro zámku je přístupné stejně tak jako první v běžnou otevírací dobu, a to od úterý do neděle. 

autoři: Jana Házová , prh
Spustit audio

Související