Herečka Kristýna Kociánová: Nejdůležitější je pro mne v životě i v divadle humor, pokora a rodina

12. listopad 2021

Od mala chtěla být Kristýna Kociánová herečkou a to se jí splnilo. Po ukončení studia se zabydlela v Klicperově divadle v Hradci Králové, odkud dojížděla natáčet seriály do Prahy. Až se tam nakonec přestěhovala. A je radostná. Často je obsazována do “milých, hodných” rolí, ale přitom v ní dříme i “dračice bláznivá” nebo taky “mrcha”, jak o sobě s úsměvěm sama říká.

Herečka Kristýna Kociánová je v pátek 12. listopadu hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně.

Herečka Kristýna Kociánová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kristýna Kociánová

vystudovala Janáčkovu konzervatoř v Ostravě. Mezi lety 2005 až 2014 byla v angažmá v Klicperově divadle v Hradci Králové. Její nejznámější role jsou výstřední sestřička Mirka v seriálu Ulice, Erika ze Slunečné nebo Iva Braunová v seriálu Přístav. Kromě divadelní tvorby se věnuje dabingu, rozhlasu a namlouvání audioknih. Můžete ji také vidět jako televizní moderátorku pořadu Všechno, co mám ráda.

Koho byste si ráda pozvala do svého televizního pořadu Všechno, co mám ráda?

Panečku, to by bylo lidí. Ale už od mládí si říkám, jak mne moc mrzí, že jsem se nepotkala a už se samozřejmě nepotkám. S paní Helenou Růžičkovou, protože to by mne opravdu zajímalo a udělalo by mi to radost. Já si totiž u žen moc cením toho, když jsou vtipné a dokáží být ženami. U mužů pak ocením také inteligentní humor a jejich galantnost.

Rada mé profesorky a kamarádky Aleny Tománkové zní: Zdrav nahlas, měj pokoru a vždy se všude představ. Tak se toho držím.
Kristýna Kociánová, herečka

Jak vzpomínáte na dobu, kdy jste zářila na prknech Klicperova divadla v Hradci Králové?

Moc ráda na to vzpomínám. Ta doba se nedá odstřihnout a zůstává uvnitř mé osobnosti. Kdykoliv jedu do Hradce Králové nebo alespoň okolo něj, tak mi srdíčko zavibruje. Protože jsem tady prožila deset krásných let. Přišla jsem sem, když mi bylo asi 21 roků, takže to bylo období mého mládí. A musím se přiznat, že je mi někdy i tak trochu smutno a stýská se mi po Hradci.

Vy jste Moravanka. Divadlo Petra Bezruče v Ostravě bylo vaše první angažmá? A jaká vlastně byla vaše cesta k divadlu a proč?

Já byla takový ten kašpar od malička. Chtěla jsem být herečkou, aniž bych měla ponětí, co to obnáší. Takže jsem zkusila potom přijímací zkoušky na konzervatoř do Ostravy, kam jsem se dostala. Tím to vše začalo. Někdy ve třetím ročníku jsem šla hostovat do Bezručova divadla do inscenace Idiot od Dostojevského. A na základě toho jsem pak dostali i nabídku na angažmá.

Ale byla jsem tam jen rok. Potom jsem se tak rozkoukávala, co bude. A v té době z Hradce Králové odcházel režisér Vladimír Morávek a byl tady vyhlášen konkurz na roli v Prodané nevěstě, potřebovali novou herečku. Přijela jsem a ač jsem tuto roli nedostala, tam mne Vladimír doporučil tehdejšímu řediteli Zemanovi a ten mne přijal.

Byla za těch deset let v Hradci Králové nějaká role, která se vám nejvíc zadřela pod kůži?

Čtěte také

Těch krásných rolí za tu dobu byla samozřejmě spousta. A moc ráda na všechny vzpomínám. Ale zásadní byla jedna z těch prvních, kdy jsem jako mladá v uvozovkách žába měla záskok za kolegyni Kamilu Sedlárovou v inscenaci Tři velké ženy. Které režíroval právě režisér Pavel Krejčí odtud z rozhlasu.

To byla tak veliká výzva a první setkání s tímto úžasným divadlem, i s Pavlem Krejčím. Dodnes si nesu jeho rady, protože mne učil, zbavoval mne moravismů, které jsem měla, to bylo hodně cenné. Potom jsme spolu dělali ještě jednu inscenaci, ve které jsem se potkal také s Kamilou Sedlárovou a Martinou Novákovou. To bylo super.

Celý rozhovor s herečkou Kristýnou Kociánovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.