Herec Jan Vápeník: V době rouškové se texty na zkoušky opakují lépe. Nikdo nevidí, že si „mumláte“

30. prosinec 2021

Herec Klicperova divadla Jan Vápeník „dokočoval do Hradce Králové před 10 lety“. Patří do vzácné skupiny lidí, kteří dokáží brát život s nadhledem. Jeho dobrá nálada, pohodové vystupování a klid je zkrátka to, co vás okamžitě upoutá.

Divadlu se věnuje 20 let a co ho na této profesi baví nejvíc? Prý to, že se třeba 200 lidí domluví a přistoupí na tu hru, že se na jevišti něco děje. Společné sdílení s diváky je z hereckého pohledu neopakovatelný zážitek.

Čtěte také

Divadlo se mimochodem prý tvoří tak trochu i v autě. Právě tam si mnoho herců opakuje text. A Jan Vápeník není výjimkou. Auto mu poskytuje dostatek času i soukromí. Svůj osobní čas a psychohygienu mu vylaďují pravidelné procházky s jeho psím miláčkem Maxem.

V době rouškové se texty na zkoušky opakují lépe. Nikdo totiž nevidí, co si herci při chůzi nebo jízdě trolejbusem nebo tramvají mumlají.

Správný herec podle Jana Vápeníka zkrátka umí vypnout svět kolem sebe a soustředit se. A tréma? Má ji i po tolika letech u divadla? Pokaždé je podle jeho slov přítomná. A to je asi i dobře… pokaždé hrát jako poprvé…

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související