Herec Filip Čapka: Seriál Ulice je obrovský rozjetý vlak, naskočit do něj je těžké

2. březen 2021

Filip Čapka ztvárnil ve své herecké kariéře desítky divadelních, filmových a televizních rolí. Svému povolání dával vždy více než 100 %, což ho nakonec dovedlo až ke zdravotnímu kolapsu. Několik let potom stavěl zahrady, ale k herectví se opět vrátil. Aktuálně ho nejvíce baví natáčení Ulice, kde se stal hlavou nové seriálové rodiny Klímových.

Filip Čapka vyrůstal v rodině, kde bylo herectví přirozeností. Věnoval se mu jeho dědeček, otec, teta, bratr i strýc. A i když ho, kromě dědy, všichni od této profese odrazovali, stejně se herectví stalo jeho osudem. „Anamnézu herec máme zkrátka v rodině a mně bylo jasné, že nemohu dělat nic jiného. Od malička jsem jenom hrál a nic jiného pro mě neexistovalo.“

S lopatou a na bagru

Po ukončení studia na JAMU a přesídlení do Prahy se kariéra Filipa Čapka strmě rozjela, ztvárnil desítky rolí a získal řadu ocenění. Své profesi byl vždy zvyklý dávat maximum, což se bohužel časem podepsalo i na jeho zdraví. „Já dělám všechno na 101 %, a tím jsem se nakonec uštval. Projevilo se to tak, že nejprve jsem vadil sám sobě, potom i kolegům a pak mi to v hlavě udělalo cvak,“ přibližuje herec, který naštěstí díky blízkým lidem našel řešení.

„Tenkrát jsem se otočil na patě a vyrazil za kamarádem Danem, který staví zahrady. Řekl jsem mu: ‚Dej mi lopatu a já tady budu makat.‘“ Na stavbě zahrad Filip Čapka strávil celkem pět let a kromě lopaty se naučil pracovat i s bagrem a dalšími stroji. Potom si ho jeho osudové povolání přitáhlo zpět, ale na nabyté zážitky a zkušenosti z manuální práce kolem zahrad a zahradničení stále vzpomíná. „Takhle se o sobě strašně moc dozvíte, hodně se naučíte a potkáte lidi z úplně jiných horizontů. Moc by se mi líbilo, kdyby jednou vznikl seriál Bagrista a já bych v něm hrál hlavní roli.“

Nová rodina v seriálu Ulice

Po návratu do hereckého světa se herec věnuje hlavně filmu a seriálům. „Divadlo mě už úplně opustilo, přesytil jsem se ho,“ přiznává herec, který v divadelních rolích vždy exceloval, například jako Edgar ve hře Král Lear po boku Jana Třísky.

Novou výzvou se pro Filipa Čapka stala nabídka účinkovat v seriálu Ulice. S hereckou partnerkou Hanou Baroňovou zde ztvárňují osudy rodiny manželů Klímových. Natáčení herce úplně pohltilo, i když kvůli němu musí často vstávat už v pět hodin ráno. „V sedm hodin už natáčíme první obraz, začíná se téměř na minuty přesně, protože pokud by se tak nezačalo, celé by se to sesypalo.“

Účinkování v Ulici a práce s tím spojená je pro Filipa Čapka velkým zdrojem radosti, i když první natáčecí dny pro něj byly hodně náročné. „Je to obrovský rozjetý vlak, do kterého naskočit bylo velmi těžké, ale už se tam začínám hezky zabydlovat. A když je na place sranda, tak je všechno v pořádku,“ říká s úsměvem.

Filip Čapka ví, že příběh Vítka Klímy a jeho rodiny v seriálu Ulici nebude jednoduchý a stále zalitý sluncem, ale i když zná obsah přibližně 20 dílů dopředu, nesmí samozřejmě nic prozradit. Účinkuje však také v seriálu Kukačky, který má aktuálně obrovský divácký ohlas a k němu nám něco málo naznačil. Co myslíte, budou mít Kukačky pokračování? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.