Hejtman Franc jednal s novým ministrem o dálnici k Hradci

21. září 2010

Královéhradecký hejtman Lubomír Franc se pustil do urychlení dostavby dálnice D11 k Hradci Králové. Sešel se kvůli tomu s novým ministrem dopravy Gustávem Slamečkou. Stát by měl podle hejtmana co nejrychleji realizovat dohodu o směně pozemků uzavřené vloni na podzim, která se měla uskutečnit v režii ministerstva zemědělství. V opačném případě by se měla budoucnost dostavby dálnice vrátit zpět na ministerstvo dopravy, které by postupovalo standardním způsobem. Ministr Slamečka hejtmana France ujistil, že směr jakým se nyní řešení dostavby dálnice ke krajskému městu bude ubírat, projedná v nejbližší době na úrovni nové Vlády České republiky. Královéhradecký kraj se bude opět snažit dostat k jednacímu stolu všechny strany sporu o pozemky a tento složitý problém vyřešit v co nejkratší době.

"Chceme vědět, zda "podzimní" dohoda o směně pozemků je stále reálnou šancí pro dotažení dálnice D11 k Hradci či zda budeme muset začít hledat jiná řešení. To má nyní v rukou vláda. Chceme nyní využít naše zkušenosti z odblokování problému s obchvatem České Skalice i v této poněkud složitější kauze. Vedle jednání s novým ministrem dopravy jsem již jednal v této věci také s majitelkou sporných pozemků u Hradce," řekl hejtman Franc a dodal, že náměstek ministra dopravy jedná o stavbách českých dálnic se svými polskými kolegy, které budoucnost dálnice D11 také velice zajímá.
Kvůli nedotažené dálnici D11 ke krajskému městu musí kamionová doprava stále jezdit od Chlumce nad Cidlinou do Hradce po silnici I/11 přes obce, které leží na trase. Pokračování stavby dálnice D11 je klíčovou prioritou kraje v oblasti dopravy. Dokončit dálnici ke krajskému městu do konce letošního roku bylo možné za podmínky, že stát získá potřebné pozemky do konce loňského roku. K tomu nedošlo a dohodnutá směna se dosud nerealizovala a zatím se nezačala naplňovat.

Spustit audio