Hasiči z Opočna tvrdí, to nejlepší na konec. Soutěž Dobráci roku vrcholí!

3. červen 2016

Losování z přihlášených sborů určilo v pátek 27. května, že jako další sbor jsme navštívili v soutěži Dobráci roku město Opočno. Medailonek tamních dobrovolných hasičů odvysílal Český rozhlas Hradec Králové v pátek 3. června po 15. hodině!

Opočno a jeho příměstské části Čánka a Dobříkovec mají 3 200 obyvatel. Město má jednoznačné předpoklady orientovat se na turistický ruch.

Počátky hasičství v Opočně najdeme již roku 1868 a to v tělocvičné jednotě Sokol. Roku 1876 se zřizuje samostatně sbor dobrovolných hasičů v Opočně. Dne 30. července 1876 přišlo do valné schůze občanů 27 účastníků, bylo zvoleno 6 členů, kteří měli za úkol vytvořit stanovy pro sbor. stará technika Ustavující valná hromada se konala 17. září 1876, kde byly s nepatrnými změnami stanovy schváleny a byly provedeny volby.

Dne 23. října 1876 se sbor poprvé podílel na likvidaci požáru a to v domě A. J. Skuherského.

Opočenskou dominantou je renesanční zámek, který je jednou z nejnavštěvovanějších památek Královéhradeckého kraje. Přímo ve městě je další velké množství památkově chráněných budov a kostelů. Nechybí zde ani romantická zákoutí, která nechávají nahlédnout do minulého století.

SDH Opočno

Přehled činnosti Sboru dobrovolných hasičů:
1882 - byla zakoupena dvoukolová stříkačka sací od firmy František Smékal
1896 - dvacáté výročí založení sboru bylo oslaveno taneční zábavou a fotografováním celého sboru
1901 - sbor zúčastnil slavnostního otevření Kodymova národního domu
1905 - byla prodána stříkačka a obnos byl uložen do městské spořitelny, jako základ pro zakoupení parní stříkačky
1908 až 1909 - prováděna přestavba zbrojnice
1910 až 1911 - za částku 13.760 Kč byla koupena parní stříkačka společně s posunovacím žebříkem od firmy Smejkal v Praze
1937 - bylo ve sboru 55 můžu, 14 žen a 22 příslušníků mládeže

1940 - 9. listopadu zakoupena motorová stříkačka od firmy ,,Mára" za částku 39.020 Kč
1941 - zakoupeno ojeté auto značky ,,Tatra" za 7.000 Kč
1946 - 70. výročí založení bylo oslaveno slavnostní schůzí, odpoledne na náměstí cvičení a večer byl uspořádán na sokolské zahradě karneval

1973 - proběhl nábor mladých hasičů, podařilo se získat 16 členů do družstva žáků, kteří se poprvé tohoto roku zapojili do hry Plamen
1983 - byl sbor vybaven vozidlem AVIA 30

1992 - v červnu byl uspořádán I. ročník soutěže ,,O putovní pohár hasičské mládeže", vítězem se stali mladí hasiči z Častolovic
1994 - městská rada v tomto roce rozhodla o převedení historické parní stříkačky do majetku Sboru dobrovolných hasičů Opočno. Také v tomto roce byli úspěšní mladí hasiči, kteří obsadili třetí místo v okresním kole celoroční hry Plamen. V III. ročníku ,,O putovní pohár hasičské mládeže" se povedlo mladým hasičům zvítězit a tak pohár zůstal doma.
1996 - v srpnu se konaly oslavy 120. výročí založení našeho sboru. Proběhla výstava historických dokumentů v hasičárně, ukázka historické i současné techniky a na závěr slavnostní schůze
1998 - v červnu tohoto roku postihly rozsáhlá území v našem okrese povodně a nevyhnuli se ani našemu městu. Členové výjezdové jednotky se účastnili prací na likvidaci následků této přírodní katastrofy nejprve v Opočně a poté i v okolí dle potřeby

2002 - v tomto roce se opět vyskytly v naší republice povodně. I když se tentokrát vyhnuli našemu okresu, naše jednotky odjela na týden pomáhat do Dolních Beřkovic. Následně byla zaslána i finanční pomoc. Proběhla i rekonstrukce šatny a výstavba nového sušáku a opěrné zdi.
2006 - při příležitosti 130. výročí založení našeho sboru byl vysvěcen slavnostní prapor

Náš sbor bohužel sestavuje pouze soutěžní družstvo z řad žen. Toto družstvo se účastní hlavně soutěží v požárním útoku zařazených do seriálu Podorlické ligy, kde pravidelně dosahují dobrých výsledků. Samozřejmě vše záleží i na nezbytných trénincích, které se konají vždy ve čtvrtek.

Kroužek mladších hasičů má u nás dlouholetou tradici, na kterou se snaží navázat současný kolektiv. V současné době máme družstvo mladších i starších dětí. Tyto družstva se schází pravidelně každý týden. Jejich vedoucími jsou Prausová Lucka a Bartáková Vlaďka. Tyto družstva se pravidelně účastní Hry hasičské mládeže PLAMEN, Ligy mládeže i dalších pohárových soutěží.

Dobrovolné hasiče z Opočna můžete až do pátku 10. června 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) OPOCNO na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

Text zprávy nesmí obsahovat písmena s háčky a čárkami.

Počet hlasů z jednoho telefonního čísla není omezen. Na každou zaslanou SMS přijde odpověď - zpětná potvrzující SMS, že hlas byl přijat.

Držíme palce hasičům z Opočna, ať uspějí!

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.