Hasiči z Královéhradecka nacvičili s 80 figuranty evakuaci lanovky na Černou horu

19. listopad 2013

Hasiči z celého Královéhradeckého kraje a také z Polska dnes cvičili na Černé hoře. Za úkol dostali zachránit pasažéry, kteří kvůli poruše uvízli v kabinové lanovce. V co nejkratším čase hasiči museli bezpečně na zem dostat 80 figurantů.

Na nácviku evakuace lanovky se podíleli hasiči z obou stran hranice. Společně se dostali na přístupovou podpěru číslo 6, odkud pak zahájili evakuaci – v oborovém slangu čištění – jednotlivých osmimístných kabinek.

Kromě svého zachycovacího postroje měli i takzvaný evakuační trojúhelník, s jehož pomocí bezpečně a pohodlně spouštěli pasažéry na zem.

Zásah nacvičovali v mlze. Větší komplikací ale podle záchranáře Tomáše Seiferta by byl silný vítr a námraza.

Vliv na rychlost a průběh evakuace má i délka lanové dráhy a charakter terénu. Nejkomplikovanější je dostat se k přístupovému bodu, odkud se záchranáři dostanou ke kabinkám. U lanovky na Černou horu to trvá přibližně 10 minut. Evakuace pak probíhá ráz na ráz a cestující z jedné plně obsazené kabinky se dostanou všichni na zem nejdéle do 15 minut.

Jak říká hasičský instruktor pro práci v nadměrné výšce Libor Bohdanecký, podobná cvičení mají hasiči před každou zimní sezónou.

Hasiči nacvičují evakuaci lanovky na Černou horu

„Jsou tady hasiči ze všech centrálních stanic Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, zhruba 40 hasičů. Celý úsek lanové dráhy je rozdělen na 9 zásahových sektorů a každém pracuje jedno družstvo,“ dodává Libor Bohdanecký.

„Za moji kariéru se nic takového nestalo, protože evakuace pomocí lanové techniky je až to poslední, když opravdu selžou všechny možnosti, jak dostal lidi nejen z kabinek, ale i ze sedačkových lanovek,“ uzavírá Bohdnecký.

Podle platných předpisů musí provozovatelé lanovek lidi dostat zpátky na zem nejdéle do 2 hodin. Mnohdy si vlekaři poradí sami a technický problém vyřeší. Pokud ale lanovka zastaví na delší čas, je pomoc hasičů a horské služby nezbytná.

autoři: ova , Marína Dvořáková
Spustit audio