Hasiči v Zápech u Prahy po požáru strhávají halu s autodíly. Majitel odhaduje škodu na 100 milionů

2. červenec 2022 18:24
Zprávy

Hasiči strhávají halu, která začala hořet v pátek večer v Zápech u Prahy, byly v ní uskladněny autodíly, oleje a plynové lahve. Škoda dosáhne podle majitele společnosti AD Partner asi 100 milionů korun, na místě vyšetřují hasiči s pomocí dronů a výškové techniky, řekla mluvčí středočeských hasičů Dagmar Zemanová. Na stanovení výše škody je podle ní zatím brzy. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

"Požár byl náročný z důvodu nasazených sil a prostředků, šlo o velký objekt, na místě byl velký žár a hrozilo zřícení," řekla Zemanová. Demolici stavby nařídil statik.

V době nejvyššího stupně bylo na místě zhruba 110 hasičů. V Zápech zřídili provizorní čerpací stanici. Byl vyhlášen nejvyšší, čtvrtý stupeň poplachu. Ten hasiči vyhlašují při mimořádných událostech, například pokud je nasazen vyšší počet zasahujících jednotek. Při hašení v Zápech bylo nasazeno 30 vozidel a 17 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, vypomáhali i pražské.

Chemická jednotka hasičů z Kamenice na místě monitorovala, zda do ovzduší neuniká nadměrné množství škodlivin. Žádné škodlivé hodnoty hasiči nezjistili. Hasiči evakuovali pět lidí a domácí zvířata z okolních obytných domů. 

autor: red
Spustit audio