Hasiči v hradeckém kraji mají nová auta k hašení lesních požárů

24. září 2010

Profesionální hasiči v Královéhradeckém kraji získali dvě nová speciální vozidla pro hašení lesních požárů. Sloužit budou na stanicích v Broumově na Náchodsku a ve Vrchlabí na Trutnovsku. V případě potřeby budou připraveny zasáhnout i v Polsku, řekla ČTK mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Žahourková. Hlavní výhodou nových terénních cisteren je, že se dostanou i do těžko přístupného horského terénu, kam běžné hasičské auto nevyjede. "Zásahy novými vozy budou rychlejší a účinnější," řekla Žahourková.

Pořízení aut přišlo na 12 milionů korun, z nichž asi devět milionů uhradí dotace z fondu regionálního rozvoje Evropské unie. Již loni královéhradečtí hasiči pořídili pro stanici v Náchodě první terénní cisternu za zhruba 7,3 milionu korun. Také u ní tři čtvrtiny ceny zaplatila Evropská unie.
Potřeba speciálních cisteren se ukázala zejména při mimořádném suchu letos v červenci, kdy hasiči v hradeckém kraji likvidovali řadu lesních požárů. Nejvážnější požár vypukl v polovině července v těžko přístupném terénu v oblasti Broumovských stěn na Náchodsku. Oheň tam likvidovalo devět hasičských jednotek, vrtulník a letadlo. Náchodští hasiči se také například potýkali s požárem lesa v těžko přístupném terénu u obce Bělý. Asi hektar lesa hořel u Adamova na Trutnovsku.

Spustit audio