Hasiči a veterináři pokračují na Královéhradecku v hubení tisíců kachen. Důvodem je ptačí chřipka

23. březen 2021 09:12

Na Královéhradecku pokračuje likvidace kachen nakažených ptačí chřipkou. Hasiči a veterináři v pondělí začali s jejich hubením v Dobřenicích. Celkem je onemocnění na pěti farmách společnosti Perena. Tři jsou v Královéhradeckém kraji, další pak v Pardubickém a Středočeském. 

Jde o první letošní nákazu prokázanou v tuzemských komerčních chovech. Hubení drůbeže bude pokračovat i v dalších dnech.

Čtěte také

K dobřenické kachní farmě přijíždí jeden z hasičských kamionů přivážející červený kontejner.

„Počítáme s nasazením minimálně 35 hasičů, kteří se podílí na vynášení drůbeže z hal. Dále se podílíme na dekontaminaci osob a techniky. A potom budeme zajišťovat také dekontaminaci samotných hal, kde byla zvířata umístěna," říká za královéhradecké krajské hasiče Martina Götzová.

Její kolegové dostali před začátkem hubení drůbeže školení veterinářů.
„Bohužel technická konstrukce těch hal neumožňuje, aby došlo z zaplynování toho prostoru. Takže hasiči musí vynášet živou drůbež z hal, potom je ukládána do kontejnerů, kde dochází k zaplynování."

Hasiči a veterináři pokračují na Královéhradecku v hubení tisíců kachen. Důvodem je ptačí chřipka

Jiné dvě zasažené farmy společnosti Perena jsou v Novém Bydžově, další pak ve Vinici ve Středočeském kraji a ve Vápně u Přelouče v kraji Pardubickém.

Čtěte také

Firma nákazu ptačí chřipkou komentovat nechtěla. Veterináři teď zjišťují, jak se nemoc do chovů dostala.

„Tohle je momentálně v šetření, protože jde o čerstvou záležitost. Musíme projít veškeré záznamy chovatele, prověřit všechny postupy. Takže bych teď předjímal, kdybych říkal z čeho k nákaze došlo," vysvětluje ředitel hradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch.

V okolí ohnisek nákazy platí mimořádná opatření.
„Ochranné pásmo se vytyčuje v okolí ohniska do tří kilometrů. Tam jsme již rozesílali obcím pokyny ke sčítání malochovů. Máme samozřejmě zjištěny i další komerční chovy s tím, že v pásmu dozoru, to znamená do 10 kilometrů, se kontrolují komerční chovy."

Hubení kachen bude jen na farmách v Královéhradeckém kraji pokračovat pravděpodobně do čtvrtka. Na všech pěti místech má být zlikvidováno dohromady přes 50 tisíc ptáků.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související