Halu plnou sena v Bartošovicích v Orlických horách zachvátil požár. Škoda je přes 6 milionů korun

17. říjen 2020 17:02

Požár skladovací haly se senem byl ohlášen na krajské operační a informační středisko HZS Královéhradeckého kraje v sobotu 17. října 2020 krátce před polednem. 

Na místo vyjelo pět jednotek požární ochrany z Královéhradeckého kraje, byla vyžádána pomoc dalších čtyř jednotek z území Pardubického kraje a v rámci přeshraniční spolupráce byly k požáru vyslány i dvě jednotky z blízkého polského příhraničí. Při požáru byl vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu.

Čtěte také

Průzkumem hasiči zjistili, že se jedná o objekt železobetonové konstrukce, ve kterém je uskladněno seno. Hala byla zasažena požárem v plném rozsahu. Jednotky zahájily hasební zásah, ochlazovaly zdi skladovací haly a dále se soustředily na obranu okolních budov.

Nasazeno bylo celkem deset vodních proudů a jedna lafeta. Aby měly jednotky na místě dostatek hasební látky, bylo zřízeno čerpací stanoviště na blízkém potoce a voda byla dopravována kyvadlově cisternami.

Hasičům se podařilo požár lokalizovat kolem 13. hodiny, nadále ochlazovali boční stěny zasaženého objektu. Stropy haly se postupně propadly, místo se nechává vzhledem k uskladněnému množství slámy kontrolovaně dohořet. Kolem 15. hodiny docházelo k postupné redukci sil a prostředků na místě zásahu.

Požár zachvátil halu plnou sena v Bartošovicích v Orlických horách

Následným šetřením bylo zjištěno, že plameny zachvátily asi 2800 balíků sena. Škoda na objektu a uskladněném senu byla předběžně odhadnuta na 6,1 milionu korun. Příčina vzniku události se vyšetřuje. Při zásahu došlo k lehkému zranění jednoho ze zasahujících dobrovolných hasičů, nebylo nutné jeho ošetření ZZS.

Na místě zasahovali z Královéhradeckého kraje profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, JSDH Bartošovice v Orlických horách, Orlické Záhoří, Pěčín, Rokytnice v Orlických horách, z Pardubického kraje byli povoláni profesionální hasiči ze Žamberka, JSDH Kunvald, Klášterec nad Orlicí a Mladkov. V rámci přeshraniční spolupráce přijely k zásahu celkem tři cisterny polských hasičů z jednotek OSP Domaszków a OSP Miedzylesie.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související