Háčkované království Moniky Šimonové. Vlastnoručně vyrobenému dárku nemůže nic konkurovat

9. prosinec 2017

Dárku vyrobenému vlastníma rukama nemůže konkurovat žádná koupená věc. I když je to třeba sebemenší drobnost, ten, kdo ji daruje, do ní vloží kus sebe, svého umu, času, energie a také lásky. A nic z toho se koupit nedá. 

Dnes nabízíme krásnou vánoční inspiraci všem, kteří rádi háčkujete. Redaktorka Romana Pacáková si pro ni zašla k Monice Šimonové z Červené Hory, kterou zastihla v plné práci, v ruce háček a bělostnou přízi a zrovna začínala další vánoční ozdobu.

Obývací pokoj paní Moniky byl tou háčkovanou krásou tak přeplněn, že ani nebylo kde si sednout. Snesla sem mnoho krabic plných maličkých i větších vánočních ozdob většinou z bílé příze, které vypadaly jako z cukru, ale našlo se mezi nimi i mnoho zdobených korálky, zlatou nebo stříbrnou nití, a také celé sady ozdob v barvě červené, fialové, nebo zlatí andílci či stříbrní kapříci z metalické nitě.

Paní Monika právě začínala háčkovat jeden menší zvoneček. Pracuje zásadně bez předlohy, protože háčkovat podle návodu ji nebaví. A tak je každý kousek naprostý originál.

Aby docílila krásných tvarů zvonků a pravidelných tvarů kouliček, používá formy, na které během práce výrobky občas navlékne, aby viděla, jak je třeba postupovat dál, kde přidat, kde ubrat, aby výsledný tvar a velikost byly akorát.

Háčkované království Moniky Šimonové

Na drobné ozdoby je možné použít formu polystyrenovou, kterou lze koupit třeba v papírnictví. Ale paní Monika háčkuje také vánoční zvony až 40 cm vysoké. Takové ozdoby se báječně hodí třeba k zavěšení nad velký stůl nebo do haly a podobně. Formy na ně si nechala udělat ze dřeva u truhláře a má také keramické, které jí přesně podle jejích představ vytočila keramička na hrnčířském kruhu.

Když je práce hotová, je třeba háčkovanou krajku na formu vypnout a naškrobit. Kdo to někdy zkusil, ví, jak obtížné je po zaschnutí výrobek z formy bez úhony sejmout. Na to má paní Monika praktickou fintu. Formu nejprve omotá potravinovou fólií, nebo na ni navlékne mikrotenový sáček, na to teprve vypne hotovou krajku, naškrobí a protože fólie práci od formy krásně separuje, po zaschnutí škrobu krajku sundá i s ní a fólii pak opatrně odloupne. Zůstanou na ní i přebytky škrobu, takže práce je krásně čistá.

Paní Monika má také skvělou radu, jak udělat háčkované koule, které na formu navléknout pochopitelně vcelku nejdou. Uháčkuje dvě stejné polokoule, které po naškrobení snadno z formy sejme a v dělící linii sešije drobnými korálky. Vymyslela také originální háčkované špice na stromeček.

Háčkované království Moniky Šimonové

Kdo by to chtěl zkusit poprvé a zažít hned úspěch a radost z vlastnoručně vyrobeného dárku, tomu paní Monika doporučuje začít menším jednoduchým zvonečkem. K tomu stačí umět uháčkovat krátký a dlouhý sloupek.

Tak jestli jsme vás inspirovali, vezměte háček a přízi a můžete začít.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související