Hackeři napadli počítačový systém náchodské firmy Sněžka. Za odblokování sítě chtěli statisíce

6. září 2018 09:21

Zablokovaný interní počítačový systém, výzva k zaplacení statisíců korun. Právě tento problém s vyděrači nahlásili před několika dny policistům majitelé náchodské firmy Sněžka. Společnost, vyrábějící především ručně šité zboží pro automobilový průmysl, fungovala několik dní v omezeném režimu. Případ vyšetřují kriminalisté.   

„Databáze, kterou napadli, má čtyřicet, padesát gigabajtů," popisuje rozsah napadení spolumajitel náchodské Sněžky Miloslav Čermák.

Náchodská firma Sněžka

Kvůli nefungujícímu systému se firma s patnácti stovkami zaměstnanců vrátila prakticky o desítky let zpátky, výroba sice běžela, všechno ale bylo potřeba evidovat ručně.
„To jak lidé chodí do práce, pracovní výkon, abych jim mohl spočítat výplatu. Jak se mi hýbou sklady hotových výrobků, rozpracovanost a jaké jsou odběry ze skladů."

3 zásady jak ochránit případně zachránit svá počítačová data

Batole u počítače (ilustrační foto)

Cenné vzpomínky ve formě fotografií, ale také důležité dokumenty, smlouvy, všichni něco takového doma máme a v dnešní době to běžně uchováváme v počítači, formou dat. Možná, i vy už jste ale zažili to zděšení, kdy chcete soubor otevřít a ono to nejde! Data jsou nenávratně pryč. Jak se těmto infarktovým stavům pokud možno vyhnout? Moderátorka Pavla Kindernayová o tom hovořila s IT specialistou Jaroslavem Marešem.

Náchodské Sněžce se postupně počítačový systém daří zprovoznit. Jak ale říká výrobní ředitel Jiří Máj, zaměstnanci budou muset do databáze ručně doplnit ztracená data a zboží fyzicky přepočítat.
„My musíme v krátké době zorganizovat mimořádnou inventuru. Takovým způsobem, aby to nemělo dopad do výroby. A bude to za cenu mimořádných směn a nočních směn, kdy se prostě počítá."

Inventura přitom bude velmi rozsáhlá. Výpadek trval tři pracovní dny, během nich se spotřeboval materiál za zhruba 10 milionů korun. Návrat k normálu může trvat několik týdnů.

„V současnosti těžko říct, kolik ta škoda bude. Naši zaměstnanci usilovně pracují na tom, aby ten systém uvedli do použivatelného stavu," dodává Miloslav Čermák.

Policisté po pachateli pátrají, naděje na dopadení je ale malá

Hackerský útok může hrozit i vám (ilustrační foto)

Útok počítačových pirátů vyšetřují kriminalisté. Najít pachatele ale nebude jednoduché, říká Eva Prachařová z náchodské policie.
„Protože se obvykle jedná o nějaké hackerské útoky ze zahraničí a je to pro nás těžko dohledatelné."

Podobných případů, kdy někdo zablokoval počítačový systém českých firem a za znovu zprovoznění požadoval peníze, policisté v minulosti zaznamenali víc. Podnikatelé by si tak podle nich měli svá data co nejlépe chránit a zálohovat si je na externí disky, mimo dosah počítačových hackerů.

Spustit audio