Gauč, pneumatiky, záchodové prkénko i třeba tanga. To vše nalezli dobrovolníci při úklidu Krkonoš

5. červen 2023 10:07

Akci Čisté Krkonoše každoročně před zahájením letní sezóny pořádá Správa Krkonošského národního parku. Správci Krkonošského národního parku a dvě desítky dobrovolníků se zapojili do úklidu turistických cest v okolí Špindlerova Mlýna. Z přírody našich nejnavštěvovanějších hor odnesli zhruba dvě a půl tuny odpadků.

Čtěte také

„Já vás tady všechny vítám jménem Krkonošského národního parku.“ Koordinátor Jiří Cupák přivítal ve Špindlerově Mlýně dvacítku dobrovolníků. Přijeli z Jilemnice, Českého ráje, ale třeba i z Mladé Boleslavi.

Většina z nich jezdí do Krkonoš pravidelně. Stejně jako René Fichna. „Je vidět, že po zimě je vždy dost odpadu a je co sbírat. Takže taková akce má určitě smysl.

Už potřetí přijel krkonošské přírodě pomoci také i pan Kazer. „Vždy přijíždím, když mohu. Jsem tady už potřetí. Šel jsem tu nejdelší trasu, celkem 17 kilometrů. A nasbíral jsem zhruba 10 kilogramů odpadků. Docela mne překvapilo prkénko od záchodu. Vůbec nevím, jak se dostalo doprostřed lesa.

Strážci přírody postupně rozvezli skupinky sběračů do terénu. Od Pavla Jiřičky dostali kromě svačiny také ochranné rukavice, pytle a instrukce k trase, kterou bylo potřeba projít a zkontrolovat. „Jsme na kopci, který se jmenuje Stoh a vy půjdete jeho úbočím směrem ke Špindlerovu Mlýnu. A posbíráte všechny odpadky.

Odpadky sbírali dobrovolníci také kolem Labské Boudy, pramene Labe i v okolí Špindlerova Mlýna.

Čtěte také

Pomáhat přijela i část rodiny Teplých. Maminka Veronika má na starosti společenskou zodpovědnost ve firmě Škoda Auta, která je dlouholetým partnerem této akce. „Zapojuje se nám celá řada dobrovolníků i zaměstnanců, nejen dnes, ale i v jiných dnech. Tady v Krkonoších uklízíme až nakonec, protože jsme čekali, až sleze sníh. V Mladé Boleslavi se uklízelo už v dubnu a v Kvasinách v květnu.

Už v pátek se do našich nejvyšších hor vydalo na 160 pracovníků Správy KRNAP. „Jedna kolegyně našla gauč, druhá našla třeba i tanga. Jsou tady zajímavé věci, co se na jaře dají najít po Krkonoších.

Kolik odpadu se letos podařilo z krkonošské přírody odnést, bude jasné v pondělí po zvážení. Organizátoři akce Čisté Krkonoše ale předpokládají, že to budou zhruba 2,5 tuny odpadků.

autoři: Naďa Kverková , baj
Spustit audio

Související