Galerie Kinský v Kostelci nad Orlicí je plná textilu. Všechny výstavní síně. Co tam uvidíte?

16. červen 2019

Textilní konfrontace - tak se jmenuje už čtvrtá výstava odívání a textilního umění v Galerii Kinský v Kostelci nad Orlicí. Jde o díla přibližně třiceti studentů a jejich pedagogů z Katedry výtvarné kultury a textilní tvorby Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové. Podle kurátorky Ivony Jasníkové jde o výjimečnou podívanou, na kterou pozvala reportérku Janu Házovou. 

Vystoupali jsme do prvního patra kosteleckého zámku a nacházíme se v Galerii Kinský. Jdeme se podívat na mimořádnou a zajímavou výstavu.

Chci, aby zámek v Kostelci nad Orlicí nebyl jen historickou památkou, ale živým kulturním místem

Nový zámek v Kostelci nad Orlicí restituovala rodina Kinských v roce 1992

Dnes se s Českým rozhlasem Hradec Králové podíváte do Kostelce nad Orlicí na zámek, protože i tam už je jaro v plném květu. A navíc už teď o víkendu kostelecký zámek vstoupí do letošní turistické sezóny. Osobně vás přijel pozvat zámecký pán a potomek jednoho z našich nejstarších šlechtických rodů František Kinský. 

„Tady se využívají veškeré dostupné textilní materiály na které si vzpomenete. Například mušelín, velice jemný materiál. A digitální tisk, co udělá i s obyčejným kusem látky. Tady jsou portréty významných osobností politické scény. Je to samozřejmě zajímavé i z toho důvodu, jak to vnímá mladá generace," vysvětluje Ivona Jasníková.

Na textilní výstavě byste čekali především šaty a tady jsou zatím k vidění spíše obrazy.

„Jedná se o návrhy, které autoři umístili do rámů. A tady už jsou vlastní realizace. Modrotisk si pamatujeme z klasických květinových motivů, ale tady vidíme, že může nést další poselství v úplně jiných souvislostech."

Šaty v expozici na kosteleckém zámku také uvidíte

„Jsou to vlastně šaty, které vzniknou poté, co na ně umístíte nějakou novou aplikaci. Je to také použití nových materiálů, které jsou velmi netradiční. Ovšem výsledek je hodně zajímavý."

Galerie Kinský v Kostelci nad Orlicí je plná textilu

Prohlížíme si figuríny, na kterých jsou navlečeny košile. A na bílých košilích je umístěno cosi zvláštního.

„Ano, je to akryl. Představte si tavnou pistoli, která se naplní černou hmotou. A z ní se vytváří různé oděvní šperky. Ona ta hmota je velmi lehká, takže si autoři mohou dovolit s ní pracovat jinak."

Čtěte takéNový zámek Kostelec nad Orlicí

A Ilona Jasníková dále ukazuje: „Máme tady paličkovanou krajku, ta k tomuto kraji neodmyslitelně patří. Krajka je na Katedře výtvarné kultury a textilní tvorby Pedagogické fakultuy Univerzity Hradec Králové jako jedna z forem, které se učí. A to spojení s akrylem je velmi jednoduché a efektní."

Celkem 13 místností je na zámku v Kostelci nad Orlicí zaplněno textilem. Výstava Textilní konfrontace tady bude k vidění až do konce června.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související