Fyzioterapeuté z Janských Lázní se inspirují v polských lázních Szczawno-Zdrój a naopak

3. březen 2018 11:00

Memorandum o spolupráci v oblasti lázeňství na česko-polském příhraničí podepsali ředitel Státních léčebných lázní Janské Lázně Martin Voženílek a předseda představenstva polských Lázní Szczawno-Jedlina Paweł Skrzywanek. Ocenili možnosti vzdělávání, které se jim naskytly díky přeshraničnímu projektu.

Stalo se tak na závěr společné konference v Janských Lázních, na které se potkali všichni účastníci mikroprojektu s názvem Výměna zkušeností v rehabilitaci v Janských Lázních a Szczawno-Zdrój, na který obdržela obě lázeňská zařízení finanční podporu z Fondu mikroprojektů v Euroregionu Glacensis v rámci Programu Interreg V-A Česká republika - Polsko.

Rehabilitační pracovníci z obou lázeňských zařízení tak završili rok trvající spolupráci, na základě které si při výměnných stážích vzájemně předávali své zkušenosti, sdíleli nové postupy řešení a poskytovali „know-how". A také se učili jazyk svého souseda.

Klíčovými tématy projektu byly rehabilitační a fyzioterapeutické postupy ve zdravotnickém zařízení na české a na polské straně.

„Jsem ráda, že jsem mohla zjistit, jak se pracuje v zahraničí. Byla to pro mě příležitost vyzkoušet si procedury, které u nás nemáme, například kryoterapii či hyperbarickou komoru, jedinou v Polsku," uvedla fyzioterapeutka Bianka, která pracuje v léčebně dospělých v Janských Lázních.

Podpis memoranda o spolupráci českých a polských fyzioterapeutů v Janských Lázních

Její kolega Jozef z dětské léčebny Vesna zase pochválil v lázních Szczawno-Jedlina přístroj Aquavibron: „Tahle aplikace byla výborná, byla to první věc, kterou jsme vůbec neznali."

Bianka upřesnila podstatný rozdíl - polští kolegové se ve svých lázních soustředí především na prevenci, zatímco Janské Lázně jsou specifické svým zaměřením na léčebnou terapii při pohybových a neurologických onemocněních a výhodou je individuální fyzioterapie. Bianka i ostatní její kolegové oceňují možnosti vzdělávání, které jim díky projektu Janské Lázně poskytly.

„Mým záměrem je i nadále se vzdělávat, obohacovat a rozvíjet, abych mohla kvalitně pomáhat klientům," dodala.

Společná konference českých a polských fyzioterapeutů v Janských Lázních

Polské účastníky projektu při stážích v Janských Lázních zaujaly moderní přístroje pro robotickou rehabilitaci v léčebně dospělých i v dětské léčebně Vesna. Právě zde si také mohli vyzkoušet Vojtovu metodu, díky které jsou lázně vyhlášené i ve světě.

„Vojtovu metodu známe ze školy a tedy jen teoreticky, nikdo z nás jsme osobní zkušenost z praxe v této metodě dosud neměli," uvedla polská fyzioterapeutka Beata. Úplnou novinkou pak pro ně v Janských Lázních byla například metoda MUDr. Smíška, oblíbená klienty při rehabilitaci zad a velkých kloubů.

Společná konference českých a polských fyzioterapeutů v Janských Lázních

Díky získaným zkušenostem mohou lázně na české a polské straně vyhodnotit potřebu stávající rehabilitační nabídky pro pacienty, rozšířit tak metody cvičení díky výměnným stážím a navrhnout nová vhodná školení pro rehabilitační pracovníky. Ti tak mohou povýšit a zatraktivnit nabídku procedur pro lázeňské hosty, ale hlavně dále obohatit své zkušenosti v oblasti rehabilitaci.

Na konferenci v Janských Lázních padly první další možné okruhy spolupráce, na kterou se všichni účastníci moc těší.

autoři: Milan Baják , Zdenka Hanyšová Celá
Spustit audio

Související