Fronty na předčasné důchody se pomalu zmenšují, lidé ale stále na úřadech čekají i několik hodin

2. prosinec 2022 09:01

Nápor na okresní správy sociálního zabezpečení kvůli žádostem o předčasný důchod se v posledních dnech zmírnil. Žadatelé ale stále musejí ve frontě čekat i dlouhé desítky minut až hodin a objednací termíny jsou plné. Zájem vzrostl v polovině října po zveřejnění informace, že výpočet předčasné penze je letos vyšší, než by byl řádný důchod příští rok.

„Bylo mi řečeno u vstupu, že předpokládaná doba čekání bude dvě až tři hodiny. Uvidíme.“ Paní Marie si v úředních hodinách přišla na okresní správu sociálního zabezpečení v Hradci Králové zažádat o přiznání důchodu. Ve frontě před ní hned ráno čeká asi desítka dalších zájemců.

Čtěte také

I když musejí lidé stále čekat i několik hodin, situace na pobočkách se podle mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitky Drmolové v poslední době zlepšila. „Od minulého týdne se situace na OSSZ stabilizovala a nyní se příchozí občané odbavují průběžně a nedochází k větším frontám. Na vyřízení agendy jsme uvolnili maximum zaměstnanců.

Zájem o předčasný důchod skokově narostl v říjnu - meziročně více než pětinásobně. Kvůli inflaci, mimořádným valorizacím a propadu reálných výdělků bude totiž teď vypočítaná dřívější penze výhodnější než důchod, který se stanoví příští rok. Lišit se může o několik stokorun až pár tisícikorun.

„Je to skoro o 2 400 korun víc než příští rok, když si zažádám teď, popisuje paní Marie. Řádně má do důchodu odejít příští rok na podzim.

Čtěte také

O předčasný důchod si tak teď chce zažádat bez výplaty a nadále pracovat. Při odchodu do penze jí pak budou platit letošní podmínky.

Naopak co nejdříve chce do penze vstoupit pan Jiří, čekající na řadu asi hodinu a půl. „Mám dva roky do řádného důchodu. Teď když je to letos vylepšené, tak jsem se rozhodl, že toho využiji.

Na ověření náležitostí a vyřízení žádosti pak má Česká správa sociálního zabezpečení 90 dnů.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související