František Steklý a neuvěřitelné osudy vojáků první světové války!

19. červen 2017

Evropa ještě tančila valčík, když zazněly osudné výstřely srbských radikálů v Sarajevu. Atentát na následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d’Este je považován za jednu z příčin první světové války. A právě o ní, přesněji o vojácích, kteří na frontu narukovali z bývalého okresu Nový Bydžov, bylo poslední červnové vydání pořadu Návštěva.

Naším hostitelem byl inženýr František Steklý, za kterým jsme se vydali do Žiželic. Žije sice v Pardubicích, ale v rodném domku na břehu Cidliny užívá důchodu a věnuje se svému koníčku. Ani se nechce věřit, že mu propadl teprve před 12 lety, tolik jmen a mnohdy neuvěřitelných osudů vojáků se mu už podařilo shromáždit! Neumíme si dnes představit, jak válka, která do dějin vešla jako Velká, změnila osudy lidí. Rukovali bratři, otec i syn, vesnice se vylidňovaly a válečná strádání decimovala bojující armády jako nikdy před tím.

Ing. František Steklý a Eva Zálešáková

Jan Těšík z Klamoše, Karel Čermák, profesor novobydžovského gymnázia, hrabě Norbert Kinský, Václav Bradna z Křičova, Jan Vondruška z Lovčič … kdo dnes zná jejich jména. František Steklý jim svým pátráním staví pomník. Neúnavně objíždí hřbitovy, luští nápisy na pomnících padlým, zas a znovu prohledává databáze ruských, italských, francouzských i srbských legionářů.

Pořad Návštěva připravila a na slyšenou se s vámi těší Eva Zálešáková.

autor: Eva Zálešáková
Spustit audio