Fotoklub Náchod slaví 95 let. Pohled na svět se mění, ale láska k fotografii zůstává velká

2. říjen 2019

Čas běží rychle, mění se členové Fotoklubu Náchod, ti stávající stárnou a zrají, ti noví se učí a přinášejí do klubu svěží vítr. A všechny spojuje jejich velký koníček, fotografie. Fotoklub Náchod slaví 95 let svého založení velkou výroční výstavou ve Výstavní síni Muzea Náchodska. Redaktorku Romanu Pacákovou výstavou provedl předseda Fotoklubu Náchod Petr Šulc.

Členskou výstavu Fotoklub Náchod „95" doplňuje také obsáhlý katalog, v němž se všichni vystavující prezentují svojí bývalou a aktuální tvorbou.

Ve Výstavní síni Muzea Náchodska si můžete do 25. října prohlédnout fotografie těchto autorů:
Pavel Berák, Jana Čížková, Jindřich Klabačka, Jiří Klíma, Miroslav Kolátor, Veronika Michlová, Tomáš Šimek (místopředseda), Petr šulc (předseda), Roman Unger (místopředseda), jako tradiční host Monika Šimek Fulková a jako zástupce bývalých členů Fotoklubu Náchod Gita Skaličková.

Oficiální historie Náchodského fotoklubu se začala psát 27. září roku 1924 a to v restauraci pana Rokoše v Náchodě. Ustavující schůzi vedl Ludvík Geitner, který se stal i prvním předsedou nově vzniklého Klubu fotografů amatérů v Náchodě. Místní fotografové se tak připojili ke Svazu československých klubů fotografů amatérů, který ještě v roce 1946 sdružoval 119 klubů v Čechách a 23 na Slovensku.

Výstava Fotoklubu Náchod ve Výstavní síni Muzea Náchodska

Svaz tiskl měsíčník Fotografický obzor, do kterého byli připojeny i Rozhledy fotografa amatéra. Oba tyto měsíčníky o založení klubu informovaly a tento významný kulturní počin zapsal i náchodský kronikář.

Oslavy 95. výročí Fotoklubu Náchod provází i malé historické záhady

Například zatím nebyla objevena jediná fotografie členů klubu, a to ani z ustavující schůze, ani z výstav a nebo jiné schůze.

Čtěte také

Kromě pár zmínek a několika listin se jmény členů tváře většiny z nich nejsou známé a mnohdy ani nic z jejich tvorby.

Svou vinu na tom zcela jistě měla změna poměrů ve společnosti po roce 1948, vedení jedné strany nastolilo nové pořádky a nemělo ani nejmenší zájem navazovat na prvorepublikové spolky. Naštěstí se žádné totalitě na světě nepodařilo zničit lásku amatérských fotografů k fotografii.

„Klubová amatérská fotografie celosvětově nezažívá nejlepší léta, dokud tady ale ještě bude ta duše okouzlená fotografickým procesem, bude tady i pozdrav DOBRÉ SVĚTLO. A dobré světlo dozajista neprospívá jen fotografům," říká Roman Unger, místopředseda Fotoklubu Náchod.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka