„Fotografie musí znít, přenášet atmosféru a tóny,“ říká Patrick Marek

24. leden 2017

Jako Jakyl a Hyde – dvě osobnosti v jedné – přes den stojí ponořený do zátočin a bažin, čeká na záběr vážky a večery tráví ve světle reflektorů, tak v sobě snoubí tichou nostalgii k řádu přírody a fascinaci z expresivity a neodhadnutelnosti jazzu. Fotograf Patrick Marek je jeden z nejrespektovanějších českých fotografů specializujících se na svět velkých pódií, jazzu a vážek.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Mnoho let fotografoval pouze do šuplíku, naplno se tomu začal věnovat až od roku 2000 a profesionálně teprve posledních pět let. Na otázku, jestli nebylo skoro pozdě budovat si kariéru, vysvětluje s úsměvem: "Za svým starým životem jsem zavřel dveře a dal se na focení." Dodává, že nelituje, přestože není lehké se v této branži uživit. Dnes ale patří mezi nejvyhledávanější fotografy jazzových muzikantů a nejen těch, spoluzaložil a usedá v porotě mezinárodní soutěže Jazz World Photo, zaštítěné UNESCO.

Fotografie není jen zachycením prchavého okamžiku, musí mít i svůj výtvarný rozměr. Nejtěžší ale není jen focení samo, také je nutné stále dbát na etiku a nevyrušovat muzikanty ani diváky.

Patrick Marek zatím jako jediný Čech a teprve čtvrtý Evropan, který vyhrál tzv. "jazzového" Oskara, tedy prestižní cenu Jazz Journalists Award v New Yorku, kterou každoročně uděluje americká Asociace jazzových novinářů. Americkou porotu zaujal Patrickův snímek saxofonisty Luciana Dubuise z koncertu v divadle Drak na festivalu Jazz Goes to Town. Zachytil ho na jedné noze a zkrouceného v nepřirozené poloze s nádhernou zaujatou grimasou. Patrick Marek věnoval podepsanou zvětšeninu této fotografie šťastnému výherci soutěže Telefonotéky, který se netajil nadšením z takové výhry.

Patrick Marek byl původně spojovaný spíš s focením vážek, kterému se začal věnovat od roku 1993, kdy to ještě nebyla módní záležitost. Se svými záběry navštívil řadu zemí, publikuje v polských, slovenských a českých knihách o vážkách, včetně Atlasu vážek ČR. Dnes už toto téma veřejně opustil a vážky fotí jen pro sebe: "Nebaví mě to, když se z toho stala taková móda," dodává.

V současné době se také věnuje focení Filharmonie Hradec Králové kde teď zároveň vymýšlí i koncept ke 40. výročí tohoto vynikajícího tělesa. A podílí se na tvorbě a výběru hudby v Hradeckém jazz Klubu Satchmo, tam ho čeká sestavit program na Letní scénu, kde loni měli 28 koncertů.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.