Fotograf Robert Vano: „Já umím hodně věcí. S láskou peču, těsta míchám ručně a dělám i domácí zmrzlinu.“

18. červen 2019

Světoznámý fotograf Robert Vano se sám za světoznámého fotografa nepovažuje. Raději se pochlubí svým kuchařským uměním. Do studia Českého rozhlasu přinesl ochutnat domácí pagáče, které upekl. S Xaverem nad nimi zavzpomínal na svoji maminku, na život v New Yorku a přiblížil natáčení filmu Příběh člověka, který o něm natočil režisér Adolf Zika.

Bramborové pagáče Roberta Vana

Robert Vano se proslavil po celém světě svými fotografiemi, ale Xaver Veselý mu udělil titul mistra světa za zcela jiný počin. Podle něho je Vano mistrem světa v pečení rohlíků, a nejenom jich. Povídali si spolu nad mísou plnou výborných bramborových pagáčů, které Robert upekl. Svými dobrotami je fotograf u přátel pověstný, ale v čem spočívá jejich hlavní úspěch? „Jídlo, které vařím, dělám vždy s láskou. A hlavně, každé těsto míchám ručně, roboty nepoužívám,“ prozradil své tajemství Robert Vano.

Světoznámý fotograf

Vano pracoval jako fotograf pro mnoho světových módních časopisů (Harpers Bazaar, Vogue, Elle, Cosmopolitan) a jeho fotografie jsou vystavovány od Prahy až po New York. Jako fotograf je opravdu světoznámý, i když on sám to tak necítí: „To, že jsem světoznámým, jsem nikdy neřekl. Já to vím od mé maminky, ta neznala žádného fotografa. Neznala nikoho. Světoznámé je podle mě to, co znají všichni i v Africe, v džungli. Mě znají lidi z oboru,“ vzpomíná na slova své maminky.

Příběh člověka

Robert Vano je Maďar narozený na Slovensku, který emigroval v roce 1967 do Ameriky, po roce 1989 se vrátil a v současné době žije s americkým pasem v Praze. Jeho pestré životní osudy zachycuje dokumentární film Příběh člověka, který režíroval Adolf Zika: „Já měl na začátku strach, protože jsem viděl filmy pana režiséra a jeho též osobně znám. On je takový „Rambo“ a já jsem nechtěl, aby to bylo něco jiného, než to je. Byl jsem hodně překvapený, je to tak, jaký opravdu jsem, nechal mě být, nenutil mě dělat věci, které jsem nechtěl. Kromě toho, že jsem musel jít do lesa, to absolutně nemusím. To je pro mě absolutní horor,“ říká Vano.

Robert Vano, světoznámý fotograf s americkým pasem, slovenskými kořeny, maďarskými rodiči, nakonec zakotvil v Praze. Narodil se roku 1948 a jeho rodištěm jsou Nové Zámky na Slovensku. V roce 1967 odešel jako devatenáctiletý do USA. Pracoval jako kadeřník, vizážista, maskér a asistent pro fotografy módy (Horst, Glaviano, Castel, Fallai), později se prosadil jako fotograf světových módních časopisů ( Harpers Bazaar, Vogue, Elle, Cosmopolitan). Po roce 1989 se vrátil do Čech, žije v Praze. Vydal řadu fotografických publikací, vystavoval v New Yorku, Miláně, Londýně a Praze.

Chcete vědět, jak a proč vznikají fotky Roberta Vana, jaké období v životě bylo pro něj nejtěžší a co nového připravuje? Poslechněte si záznam rozhovoru. Pokud obdivujete jeho fotky, podívejte se na stránky Robert Vano.cz.

Spustit audio