FOTOGALERIE: Požár zničil střechu domu na náměstí v centru Dvora Králové nad Labem

27. listopad 2019 08:22

Při události zasahovalo postupně celkem jedenáct jednotek požární ochrany, nikdo nebyl zraněn. Hasičům se podařilo uchránit hodnoty ve výši asi 20 milionů korun. 

Krajské operační a informační středisko přijalo v úterý 26. listopadu 2019 před 11. hodinou hlášení o požáru střechy domu, který se nacházel přímo na náměstí T. G. Masaryka v centru Dvora Králové nad Labem. Požár zasáhl kompletně střechu jednoho domu, částečně se pak rozšířil i na vedlejší střechu.

Plameny se podařilo jednotkám rychle zachytit a byla tak poškozena jen malá část

Další vedlejší střecha byla pouze zadýmena. Ze zasaženého domu i z vedlejších budov proběhla samovolná evakuace osob, které se dostaly ven před příjezdem jednotek. Evakuovali se také zaměstnanci blízkého městského úřadu. Nikdo nebyl naštěstí zraněn.

Čtěte také

Na místo události byly vyslány jednotky požární ochrany z druhého stupně požárního poplachu. K hašení a likvidaci skrytých ohnisek byla využita také výšková technika. Na místě byly dva automobilové žebříky, ze kterých také hasiči odstraňovali části zasažené střechy, dále přijelo devět cisteren s vodou a z Hradce Králové byl na místo vyslán protiplynový kontejner s prostředky na obměnu dýchací techniky.

Dalšímu šíření požáru zabránili hasiči po 12. hodině, kdy byla ohlášena lokalizace. Několik následujících hodin probíhalo dohašování, odhalování skrytých ohnisek a jejich likvidace. Konečnou likvidaci požáru ohlásil velitel zásahu v 17 hodin. Místo zůstalo na noc pod dozorem dobrovolných hasičů, kteří zde budou provádět pravidelné prohlídky.

Požár střechy domu na náměstí T. G. Masaryka v centru Dvora Králové nad Labem

Na místě události pracoval od začátku také vyšetřovatel hasičů, příčina vzniku události však nebyla prozatím stanovena a je předmětem vyšetřování. Škoda, kterou požár napáchal, byla velmi předběžně stanovena na 3 miliony korun. Do této částky jsou zahrnuty poškozené střechy, vybavení dílen, které se v domě nacházely, ale také skladované zboží v obchodu s elektrem, jež byl umístěn v přízemí domu. Hasičům se na druhou stranu podařilo uchránit hodnoty odhadem kolem 20 milionů korun.

Na místě události se postupně vystřídalo jedenáct jednotek požární ochrany: HZS Dvůr Králové nad Labem, Trutnov, Jaroměř a Hradec Králové a JSDH Žireč, Verdek, Hajnice, Bílá Třemešná, Kuks, Jaroměř, Dubenec.

autor: baj | zdroj: HZS Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související