FOTOGALERIE: Jedinečné betlémy Josefa Vondry vás teď vánočně naladí v Červeném Kostelci

10. prosinec 2019

V okolí Červeného Kostelce jsou každoročně součástí vánoční výzdoby některých domácností betlémy, které v minulém století tvořil lidový betlémář Josef Vondra. Za svůj život jich udělal opravdu hodně.

Některé z úžasných výtvorů Josefa Vondry můžete právě vidět v červenokostelecké Městské výstavní síni na výstavě Vánoce s betlémy Josefa Vondry, která také připomíná 110. výročí jeho narození.

Čtěte také

Josef Vondra byl rodák z Jablonného nad Orlicí, kde se narodil roku 1909. Do Červeného Kostelce se později přiženil, pracoval jako holič a ve volných chvílích se věnoval tvorbě betlémů.

V Městské výstavní síni v Červeném Kostelci některé z nich můžete vidět až do 20. prosince 2019.

Zašla se na ně podívat i redaktorka Romana Pacáková, a to v doprovodu Romana Kejzlara z tamního Vlastivědného spolku, který výstavu uspořádal.

Betlémy Josefa Vondry

Betlémy Josefa Vondry jsou svým způsobem jedinečné

Čtěte také

Josef Vondra vytvářel pozoruhodné stavby z kartonu, vyznačující se velkou variabilitou sestav. Z jeho dílny vzešlo také velké množství skříňkových jesliček.

Vyráběl také stromy a plamy do betlémské krajiny a to vše od něj kupovali také ostatní regionální stavitelé betlémů. On zase spolupracoval s řezbářem Josefem Schwarzerem starším z Dolní Hedeče, který mu dodával do jeho betlémů kralické figurky.

Mnoho betlémů Josef Vondra vyrobil pro kostely na Východním Slovensku.

Tady u nás zůstával a tvořil spíše v anonymitě, především z důvodů tehdejší politické atmosféry, která aktivitám tohoto a podobného druhu opravdu nepřála.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka