FOTO A VIDEO: Helicopter Show v Hradci ukázala na 50 strojů, přišly tisíce lidí

14. květen 2016

Na letišti v Hradci Králové se představily desítky vrtulníků a letadel. Už 15. ročník jedné z největších vrtulníkových akcí v Evropě – Helicopter Show – přilákal velké množství diváků. I na letošní akci se sešly všechny složky integrovaného záchranného systému a piloti z leteckých záchranek.

Na pět desítek vrtulníků a letadel a hlavně ideální počasí přilákalo do Hradce Králové tisíce diváků.

„Je určitě plněji než loni. Lidí je opravdu hodně, protože nám přálo počasí. I když předpovědi na sobotu byly hrozivé, počasí snad nemůže být lepší,“ říká jeden z organizátorů akce Daniel Tuček.

Počasí ale potrápilo týmy, které měly přiletět ze zahraničí.

„Bohužel, strašně mě to mrzí, a mrzí to i vystupující. Red Bull s BÖ105 zavřelo počasí v Salzburku a ve 12 hodin museli říct, že nepřiletí, protože tam je opravdu hrozné počasí. Posílají nám i fotky, kde je neletovo, abychom tomu věřili. Na Moravě a Slovensku je opravdu šeredně, takže i ze Slovenska nám nedoletěl Douglas, protože to nebylo bezpečné,“ vysvětluje Tuček.

Helicopter Show v Hradci Králové

Královéhradecká Helicopter Show patří k největším akcím svého druhu v Evropě a i pro záchranáře je už pevně zapsána v kalendáři akcí.

Helicopter Show v Hradci Králové

„Pro nás to znamená příležitost zejména setkat se s kolegy z ostatních základen,“ popisuje Ivo Novák ze Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

Helicopter Show v Hradci Králové

„Při Helicopter Show je vesměs vždy zařazen odborný program, který se snaží probrat nějaké téma, které ne vždy máme možnost zkonzultovat mezi jednotlivými základnami. V letošním případě jsme to zaměřili na nácvik záchrany tonoucího uprostřed tekoucího vodního toku,“ dodává.

Helicopter Show v Hradci Králové

Letošní ročník nabídl na 20 vystoupení vrtulníků a letadel v několikahodinovém letovém programu – hromadnou nehodu, které asistovalo hned pět záchranářských vrtulníků se zdravotníky v podvěsu nebo hašení požáru ze vzduchu.

Helicopter Show v Hradci Králové
autor: par
Spustit audio