Folklorní slavnosti Pod Zvičinou přivítají 15 souborů

21. září 2010

Letošní 35. ročník folklorních slavností Pod Zvičinou, které se od 18. do 21. června 2009 uskuteční v Lázních Bělohrad na Jičínsku, nabídne vystoupení 15 souborů z České republiky i ze zahraničí. Kromě tuzemských souborů vystoupí během slavností například také soubory z afrického Konga a z australského státu Victoria. "Zájem souborů o vystoupení je každoročně veliký, musíme si vybírat opravdu kvalitní tělesa, protože jsme limitováni penězi a také možnostmi ubytování," uvedl ředitel festivalu Jindřich Rychtera. Slavnostní zahájení akce se uskuteční ve čtvrtek 18. června v areálu bělohradských lázní, část vystoupení se odehraje v zámeckém parku a některé soubory vystoupí také v okolních městech.

V neděli 21. června se uskuteční krojový průvod všech účinkujících, slavnosti vyvrcholí v neděli odpoledne hlavním programem. Součástí slavností bude také sobotní vystoupení k 60. výročí založení folklorního souboru Hořeňák z Lázní Bělohrad, který je hlavním pořadatelem festivalu.
Soubor vznikl v roce 1949 a u jeho zrodu stál hudební pedagog Vratislav Vycpálek. Na programu má soubor tance, zpěvy a lidová vyprávění z Podkrkonoší, Hořicka a Novopacka, se kterými se pravidelně účastní domácích i zahraničních festivalů. "Zájem o vystoupení Hořeňáku je veliký, dokonce musíme některá odříkat, protože to všechno není možné zvládat," řekl Rychtera, podle kterého je stále také dostatečný zájem o účinkování v souboru.

Spustit audio