Floristka Radka Jedličková a Velikonoční tradice! Udělejte si radost a nazdobte interiéry i okna

2. duben 2021

Velikonoční svátky jsou pro mnohé z nás nejkrásnějšími svátky v roce. Pro někoho jsou oslavou jara, pro někoho největšími křesťanskými svátky v roce.

Čtěte také

A tak si o nich povídala Lada Klokočníková v pátek 2. dubna po 10. hodině s pátečním hostem, kterým byla mistr florista magistra Radka Jedličková ze Střední školy vizuální tvorby v Hradci Králové.

Na Velký pátek se otevírá země s ukrytými poklady, také se ale nesmí pracovat na poli, prát, péct ani uklízet - to jsou jen některé ze zvyků a tradic, které si v tento den připomínáme. Ve skutečnosti jde o vrchol křesťanského liturgického roku, den, který je součástí svatého týdne.

Čtěte také

Velký pátek je skutečně nejvýznamnějším velikonočním dnem. Podle křesťanské tradice je to den ukřižování a smrti Páně, smrti Ježíše Krista. A lidové prostředí, ze kterého my čerpáme znalosti o slavení velikonočních svátků u našich předků, právě Velký pátek se prožíval ze všech těch dní snad nejintenzivněji.

Velikonoce jsou oblíbenými svátky jara a stejně jako při jiných slavnostních příležitostech i o Velikonocích si my, Češi, potrpíme na dobré jídlo a vybrané laskominy. Jde o jedny z našich nejkrásnějších svátků. Kromě pomlázek, kraslic a křesťanských oslav jsou především oslavami příchodu jara.

Celý rozhovor s Radkou Jedličkovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související